La primera ministra britànica, Theresa May, ha vist la tarda d'aquest dimarts com, per segon cop, el seu acord de Brexit era rebutjat a la Cambra dels Comuns. L'acord ha estat rebutjat per 391 vots en contra per 242 a favor. Així doncs, la derrota ha estat contundent: de gairebé 150 vots.

Acte seguit de perdre la votació, May, amb una veu molt ronca, ha anunciat el calendari previst per si el seu acord era rebutjat: aquest dimecres 13 de març, la cambra britànica votarà si el Regne Unit surt de la UE sense acord el pròxim 29 de març. May ha assegurat que si l'opció de sortir sense acord triomfa, aquesta esdevindrà la política del seu Executiu. Si, per contra, els diputats voten en contra, el dijous el Parlament britànic votarà si insta el Govern de May a demanar a la UE que s'ajorni el Brexit.

Per la seva banda, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha emfatitzat que aquesta ha estat la segona derrota parlamentària sobre el Brexit de May i ha suggerit la possibilitat que es facin unes eleccions generals. L'SNP (Partit Nacionalista Escocès) ha expressat la seva voluntat de comprometre's amb el govern de May, a canvi, això sí, d'un segon referèndum.

L'acord del Brexit de May ha estat rebutjat per la majoria de diputats conservadors euroescèptics (75) que ja van tombar el seu primer acord el mes de gener, per la immensa majoria del Partit Laborista (només tres diputats de la formació de Corbyn han donat suport a l'acord), els nord-irlandesos unionistes (10), l'SNP (35), els liberals (11), el Partit de Gal·les (4) i 17 independents. Els vots a favor han estat de 235 conservadors, els mencionats tres laboristes i quatre independents.

Brussel·les es prepara per una sortida turbulenta

L'home designat per la UE per negociar el Brexit, Michel Barnier, ha insinuat que els 27 es preparen per una sortida turbulenta del Regne Unit. A través d'un tuit publicat després de la derrota de May, Barnier ha assegurat que "ara les preparacions per un 'no-acord' són més important que mai". 

"La UE ha fet tot el possible perquè l'acord tirés endavant. El problema només pot resolt al Regne Unit", ha comentat.

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que en declaracions a l'agència nord-americana AFP ha afirmat que la derrota de May "augmenta" la probabilitat d'un Brexit sense acord.

Què havia canviat en la nova proposta de May?

Fins a les últimes hores ben poc. Aquest és el motiu pel qual la primera ministra va viatjar d'urgència aquest dilluns a Estrasburg per tal d'intentar esgarrapar una garantia sobre la frontera entre les dues Irlandes que convencés els conservadors euroescèptics i els nord-irlandesos, aspecte clau de les negociacions.

La fita, però, ha sigut frustrada pel mateix Advocat General del Regne Unit, Geoffrey Cox, aquest dimarts, qui ha assegurat que seguia existint el risc que Londres quedés atrapat de forma indefinida en la unió duanera de la UE a causa de la 'salvaguarda' irlandesa (mecanisme per evitar una frontera dura), cosa que euroescèptics i unionistes nord-irlandesos rebutgen frontalment.