L'acord in extremis entre els socialistes i Junts per Catalunya ha deixat amb un pam de nas a molts, en especial a l'Estat espanyol. Aquest matí moltes portades a Madrid es posen les mans al cap davant aquest acord per a la Mesa del Congrés i assenyalen directament a Carles Puigdemont, qui a través de les xarxes socials ha respost a les crítiques, la perplexitat i alguns dels atacs que ha rebut les darreres hores. Ha apuntat que els relats sobre Junts venen "de casa" i, per tant, s'han trobat que la realitat els ha trencat aquest relat. 

"Llegint algunes reaccions i anàlisis, crec que n’hi ha que relaten per damunt de les seves possibilitats. O que surten relatats de casa. Ho puc entendre perquè tinguin necessitat de justificar-se i d’encaixar la realitat d’avui amb relats anteriors. És tan previsible com inevitable. Mentre no han tingut necessitat de Junts per Catalunya, els d’allà i els d’aquí no han tingut cap interès a conèixer què era ni què pensava i s’han acontentat amb la caricatura degudament alimentada pels seus amplis cercles d’influència mediàtica; ara que la necessitat els colla", ha retret Puigdemont, qui critica la manca d'autocrítica: "la conclusió a què arriben a partir d’aquí no passa, ni un segon, per pensar que potser la narrativa construïda sobre Junts no era correcta i que han viscut en l’error tots aquests anys". 

Finalment ha conclòs: "Si això els fa feliços, que ho gaudeixin. A Fer-se totes les il·lusions possibles hi ha una anotació de Josep Pla: 'El que s’anomena la felicitat, no és més que una decepció raonable, enraonada. Més enllà només hi ha dolor i misèria'". 

Un acord lluny de la investidura

Després de la sessió d'investidura, Junts ha exposat que volia "fets comprovables" abans de facilitar la presidència del Congrés a la Unió Europea. I en aquests "fets comprovables" situen la sol·licitud del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, perquè el català sigui llengua oficial a la Unió Europea. Després del ple de constitució de la cambra aquest dijous, la portaveu del partit, Míriam Nogueras, ha tret pit del pacte. "Això és un fet, no és una promesa", ha assegurat. Tanmateix, ha subratllat que "en cap cas aquest acord està vinculat a la investidura".

La portaveu de Junts ha assegurat que, en la negociació amb el PSOE, "tota precaució és molt poca" i ha sostingut que "el principi de desconfiança" els ha fet ser "molt escrupolosos". Nogueras també ha deixat clar que, com van assegurar, aquest acord no està "vinculat" a unes eventuals negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez.