La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha afirmat aquest dijous —després de la sessió de constitució de la cambra— que "s'ha fet història". La cap de files dels juntaires a Madrid ha destacat que "mai abans el regne d'Espanya havia sol·licitat l'oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea" i ha volgut fer èmfasi en aquest pas. També ha subratllat el fet que, des d'aquesta mateixa jornada, el català, l'euskera i el gallec podran ser emprats amb tota normalitat a la cambra baixa espanyola. N'ha estat una demostració el fet que la roda de premsa de Nogueras ha estat íntegrament en català. Parafrasejant el president a l'exili, Carles Puigdemont, Nogueras ha volgut constatar que el que ha passat és "un fet, no una promesa". Encara sobre la petició registrada a la Comissió de la Unió Europea perquè el català, l'euskera i el gallec siguin oficials a la UE, Míriam Nogueras ha recordat que el dimecres Pedro Sánchez va apuntar que Espanya "es fa escoltar" a Europa: "Ara és el moment de comprovar-ho". Malgrat l'acord, la portaveu juntaire ho ha volgut deixar molt clar: "Aquest acord en cap cas està vinculat a la investidura".

Sobre la negociació amb el PSOE, Nogueras ha afirmat que "no ha estat fàcil ni ràpida", però que han compromès els vots dels set diputats perquè "s'han donat les condicions que vam posar: respectar els drets lingüístics dels catalans". "El principi de desconfiança ens ha fet ser molt escrupolosos en l'oficialització del compromís", ha detallat. En aquesta línia, ha defensat que "tota precaució és poca" i que per això van fixar unes determinades condicions: "Cap acord estaria vinculat a la investidura i calien garanties comprovables". Nogueras ha defensat que Junts "no fia" i que no és una posició que tinguin des d'ara. A més, ha volgut subratllar que no han volgut en cap moment emmarcar les negociacions en el "repartiment de càrrecs i aspectes logístics", sinó precisament en els punts que han acabat acordant: comissions d'investigació pel Catalangate i els atemptats del 17-A, oficialitat del català a la Unió Europea i ús amb plena normalitat de la llengua al Congrés.

Sense reunions per la investidura

Junts per Catalunya ha centrat aquesta primera fase en la negociació per posar en marxa la legislatura, amb la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats. En el marc d'aquestes converses, però, els juntaires han destacat que no s'ha parlat de res que estigui relacionat amb una eventual investidura de Pedro Sánchez: "No hi ha hagut cap reunió sobre aquesta qüestió, ni tampoc cap mena de conversa", ha apuntat Míriam Nogueras. Per a aquesta negociació, Junts seguirà posant damunt de la taula l'amnistia i l'autodeterminació, però són aspectes completament desvinculats de les converses que hi ha hagut per arribar a un acord per la configuració de la Mesa. D'altra banda, Nogueras ha negat que hi hagi hagut cap negociació amb el Partit Popular per l'òrgan de govern del Congrés.

Sobre l'oficialitat del català a la Unió Europea, Junts sosté que és diferent de l'acord que Esquerra ha anunciat amb el PSOE, perquè ells fan referència a l'ús del català a les institucions europees, i els juntaires han abordat l'oficialitat de la llengua. "És diferent que el català sigui llengua oficial de la Unió Europea de l'ús de la llengua a les institucions", ha apuntat Nogueras. Finalment, ha defensat la creació de la comissió pels atemptats de Barcelona i Cambrils, pel "dret a saber la veritat" i perquè hi ha "moltes preguntes sense resposta".