El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha evitat entrar a valorar les declaracions del vicepresident Oriol Junqueras sobre la decisió d’optar per l’exili o la presó després del 27-O, però ha deixat clar que quan acabi el judici de l’1-O i un cop es coneguin les sentències “cadascú explicarà el que hagi d’explicar”.

Puigdemont responia d’aquesta manera des de Dublín a les preguntes sobre les paraules de Junqueras, que en una entrevista al diari Le Figaro ha dit que no va eludir la justícia per responsabilitat cívica i ètica, com Sòcrates, Sèneca i Ciceró, que també van tenir oportunitat de fugir i no ho van fer.

“Tots sabem on érem i el que vam fer. Jo sempre he dit que tindré paciència fins a la sentència”, ha replicat Puigdemont que ha volgut insistir, malgrat tot, que "l'adversari és l'Estat espanyol".

Les paraules de Junqueras han provocat malestar entre els socis de JxCat al Govern, que dilluns ja havien fet també evident el descontentament pels problemes en les negociacions dels pressupostos amb els comuns.

El president, que ha fet aquestes declaracions després de reunir-se al Parlament irlandès amb un grup de senadors i diputats anomenat Amics de Catalunya i creat a iniciativa del Sinn Féin, ha viatjat a Dublín per pronunciar una conferència al Trinity College a la mateix hora que Junqueras protagonitzava també una intervenció a Barcelona, a través d’un holograma.

Precisament, en les seves declaracions, Puigdemont ha lamentat que el vicepresident no pugui fer la conferència en persona: “Per culpa de la repressió de l’Estat espanyol, que ha violat tots els principis polítics, democràtics i ètics, l’Oriol Junqueras no pot fer la conferència que tindria dret a fer en persona”, ha dit.

Puigdemont, que ha arribat aquest migdia a Dublín i està acompanyat en aquesta visita del conseller de polítiques digitals, Jordi Puigneró, s’ha reunit també amb l’exprimer ministre d’Irlanda Bertie Ahern.

Puigdemont Dublin Bertie Ahern ACN

El president ha criticat també la campanya organitzada pel Ministeri d’Exteriors davant el judici de l’1-O, i ha ironitzat sobre si la prioritat del govern espanyol ha de ser combatre el que els independentistes poden explicar al món amb els recursos de què disposen. “No els planteja preguntes haver de dedicar tants esforços a insistir que Espanya és una democràcia plena? No valdria més la pena que dediqués esforços a ser-ho de veritat, en comptes de gastar-se’ls en propaganda?”, ha demanat.