La possibilitat d'una llei d'Amnistia lligada a les negociacions d'una hipotètica investidura de Pedro Sánchez fa dies que acapara l'actualitat política. Tanmateix, Carles Puigdemont ha afirmat a través de les xarxes socials que, ara com ara, "no hi ha cap negociació en marxa amb ningú, ni s’ha presentat cap projecte d’amnistia a cap partit polític". A més, ha volgut adreçar els rumors que atribuïen els canvis al Consell de la República a possibles negociacions per la investidura. De forma contundent, ha respost: "ni per descomptat no he pres cap decisió relativa al Consell de la República en funció de les possibles negociacions que es puguin emprendre".

Puigdemont ha aclarit que existeixen converses amb diferents actors polítics, però ha advertit: "Vull dir que s’ha de vigilar molt a no confondre aquestes converses amb una negociació. Massa temps s’ha volgut fer servir el concepte 'diàleg' com a sinònim del de 'negociació', quan són dos conceptes sensiblement diferents". Ha apuntat que el diàleg "pot servir per fixar el marc en què aquesta pot discórrer, o pot servir per comprovar que no hi ha marge de negociació". 

"Com que vam proposar-nos de no parlar ni a través d’intermediaris ni tampoc a través dels mitjans, és inevitable que d’altres ho facin per nosaltres i es creïn ficcions", ha lamentat i ha remarcat que la posició decisiva de Junts per Catalunya "comporta una responsabilitat, sobretot davant dels nostres electors i els catalans, i per això importa tant la forma com el fons". 

Per tal de garantir informació directa, Puigdemont ha anunciat que el 5 de setembre a les 11 hores intervindrà a la conferència inaugural de la jornada interparlamentària convocada a Brussel·les, en què s'explicarà quina és la proposta del partit per començar a negociar. 

Els comuns, en defensa de l'amnistia

Des de l'espai polític de Sumar i els comuns s'ha defensat la creació d'una llei d'Amnistia en el marc de les negociacions per una possible investidura. Aquest mateix dijous, la  líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha seguit la línia del seu espai polític i ha reivindicat la necessitat de l'amnistia, la qual ha definit com a "imprescindible i necessària"

Albiach ha exposat que l'amnistia és la primera carpeta que s'ha posat damunt la taula de la negociació i que Jaume Asens, que lidera les negociacions, li ha transmès que hi ha "molt bona predisposició per totes les bandes". Tot plegat xoca amb les declaracions que ha fet Puigdemont aquest mateix dijous, on remarca que les negociacions no han començat, malgrat que es manté un diàleg entre diversos actors polítics.