El president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín organitzen una exposició sobre les contribucions de Catalunya al progrés social i polític d’Europa al llarg de la seva història. En concret, l’exposició fa un recorregut per quatre moments clau de la història de Catalunya: el Consolat de Mar, institució pionera en la legislació marítima i mercantil; la creació del Sindicat Remença, primer sindicat agrari d’Europa; el Tribunal de Contrafaccions, considerat un antecedent dels tribunals constitucionals moderns i, finalment, la vaga de ‘la Canadenca’ i les seves repercussions en la consecució de la jornada laboral de 8 hores.

Amb aquesta exposició, Puigdemont i Comín volen mostrar que, tal com Europa ha influït a modelar la història de Catalunya, també Catalunya ha ajudat a configurar l'Europa que coneixem avui en dia a partir de moments històrics en què Catalunya ha liderat el progrés social i polític del continent europeu.

L’exposició ha estat organitzada amb la col·laboració de la Diputació de Girona i ha comptat amb l’assessorament històric d’Àngel Casals, catedràtic del departament d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, Rosa Lluch, professora i secretària acadèmica del Departament d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona, Antoni Riera i Melis, especialista en història medieval i vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans entre el 2005 i el 2009 i de Josep Capdeferro, historiador del Dret i professor de la Universitat Pompeu Fabra.

cartell
Imatge del cartell que anuncia l'exposició

On es podrà veure?

L’acte d’inauguració es farà el dimarts 5 de setembre en un acte a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les amb presència d’eurodiputats, personal del Parlament Europeu i membres del cos diplomàtic i consular de la capital de la Unió Europea. Així mateix, comptarà amb la presència d’una delegació de la Diputació de Girona, encapçalada pel president Miquel Noguer. L’exposició es podrà veure al llarg de tota la setmana per apropar aquestes contribucions catalanes a tots els eurodiputats, treballadors i visitants del Parlament Europeu.

Puigdemont reforma el Consell de la República

Aquest dimarts Puigdemont va enviar una carta als membres de l'entitat proposant-los de suprimir l'Assemblea de Representants en l'actual format i crear en el seu lloc dos òrgans nous: un de representació dels consells locals i un altre que treballi en "l'elaboració de la legislació republicana". La proposta s'ha fet coincidir amb la finalització del primer mandat de Puigdemont al capdavant de l'organisme i amb la renovació dels membres de l'Assemblea de Representants, que toca pròximament.