El PSOE no acaba de reivindicar la constitucionalitat d’una llei d’amnistia, però alhora admet que és un mecanisme per donar “solucions polítiques a problemes polítics”. Així s’ha mostrat aquest dilluns la portaveu del partit i ministra d’Educació, Pilar Alegría, que, preguntada per l’amnistia com a eina per guanyar-se el suport de l’independentisme en una futurible investidura de Pedro Sánchez, ha reiterat que el PSOE es mantindrà sempre “en coherència amb la Constitució i amb el diàleg”.

“M’agradaria apel·lar a fer una mirada enrere i veure què ha fet el PSOE per aquest país en la darrera legislatura, especialment per Catalunya”, ha manifestat per deixar ben clar que la intenció dels socialistes passa per desinflamar en conflicte polític. “Hem contribuït a la convivència i al retrobament”, ha afegit, per posteriorment lamentar que des del PP s’hagi acusat el partit de Pedro Sánchez de fer “cessions per trencar Espanya”. “Si en algun moment aquest país es va fracturar va ser el 2017, i el PSOE va donar solucions a una crisi territorial", ha asseverat.

La reafirmació en aquest posicionament ha arribat minuts més tard que la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, mostrés optimisme respecte tirar endavant aquesta llei, i assenyalés que cal polir "els marges" i "l'abast" que hauria de tenir. “Hi ha molta multiplicitat”, ha alertat la líder de Sumar, que ha recordat que hi ha persones perseguides per la justícia espanyola només per haver posat les urnes, altres per haver ostentat càrrecs de responsabilitat i altres per haver participat en manifestacions. Ara bé, ha reivindicat també “l’absoluta constitucionalitat” d’una llei d’aquest estil.

Fonts del PSOE es mostren, paral·lelament, oberts a tirar endavant aquesta llei si el text té cabuda dins la carta magna espanyola. Així, a Ferraz sí que parlen sobre quin alleujament penal es pot aplicar, i com apiadar-se, per exemple, de centenars de ciutadans que estan perseguits per haver contribuït amb mers granets de sorra a la celebració del referèndum de l’1-O.

De totes maneres, al rovell de l’ou del PSOE consideren que el PP haurà d’explicar “el canvi de posició” d’Alberto Núñez Feijóo respecte Junts per Catalunya, i com pot haver-se passat “mig any insultant mig arc parlamentari” i ara voler seure a negociar la seva investidura amb la formació independentista. “Barcelona estava en flames quan ells governaven”, recorden.

 

Pedro Sánchez també fixa el “diàleg” i la Constitució com a línies vermelles

La setmana passada el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ja es va pronunciar sobre aquest tema, recordant que “el diàleg és el mètode i la Constitució és el marc” que cal respectar a l’hora d’abordar una llei d’amnistia. No obstant això, el líder socialista no va voler entrar al fons de la qüestió: “No em correspon a mi dir el que és constitucional i el que no; afortunadament tenim el Tribunal Constitucional per dirimir-ho”, va afirmar Sánchez enmig de la roda de consultes que Felip VI mantenia amb els líders dels diversos partits polítics a l’hora de proposar un candidat per a la presidència del govern espanyol.

De totes maneres, Sánchez sí que va presumir de tenir la destresa de negociar "amb totes les formacions polítiques a excepció de Vox". També amb Junts per Catalunya: “Nosaltres no rebutgem la legitimitat de ningú”. El monarca espanyol, però, va acabar inclinant-se a favor de Feijóo, i ara és el líder del PP qui té l’encàrrec de Felip VI d’intentar convertir-se en president del govern espanyol.