El president a l'exili, Carles Puigdemont s'ha mostrat molt desencantat amb el que alguns consideren els darrers moviments del govern espanyol amb l'independentisme, com ara la tramitació dels indults o l'anunci de reforma del delicte de sedició, que canviaria la situació dels presos polítics. En una entrevista aquest dilluns a RN4, el líder de JxCat ha explicat que considera que, de moment, només es tracta de "promeses i paraules", i ha posat en dubte que finalment totes aquestes propostes s'acabin materialitzant.

"La tàctica de Madrid és la mateixa de sempre: prometre. Però ara per ara, la tramitació dels indults només és un tràmit que s'havia de fer... i veurem com acaba la reforma del Codi Penal. Només generen expectatives", ha lamentat. En aquest sentit, ha indicat que l'estratègia de la seva formació a Madrid serà no col·laborar en "gestos buits" que "només serveixin per distreure l'independentisme".

 

 

A l'espera del Suprem

En aquesta mateixa línia, Puigdemont ha lamentat que tres anys després de l'1-O, l'Estat continuï responent l'independentisme amb la mateixa tàctica: la repressió. La imminent possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per part del Suprem demostra, al seu entendre, que "Espanya no té cap solució per Catalunya" i ha de recórrer a un "poder judicial corcat".

Per això, el president ha fet una crida a no normalitzar l'"anormalitat democràtica d'Espanya", que ha il·lustrat amb dos exemples: que el govern espanyol i el poder judicial hagin pactat la data de la sentència i que la premsa filtri la decisió.

"Torra serà l'últim en assabentar-se de la sentència. A Espanya es filtra tot, i això és una anomalia democràtica. Nosaltres no sabem res, però sabem que s'ha jugat políticament amb la data. La justícia ha parlat amb el govern espanyol per intentar parlar quan ha de sortir la sentència perquè no coincidís amb un acte a Catalunya on havia d'assistir Felip VI. És una vergonya", ha dit.

Preguntat per si ja hi ha acord entre els partits independentistes tal com apunten diverses informacions periodístiques, Puigdemont ha confirmat que s'ha arribat a un acord i ha afegit que no ha costat per falta de voluntat sinó perquè calia tenir "molt clar" el marge jurídic del què es disposava. Segons ha explicat, s'han identificat els punts que no estaven clars i s'han resolt. De fet, segons ha dit, hi ha hagut sempre voluntat d'acord i "s'ha parlat amb molta cordialitat i ganes d'entesa".