El govern espanyol de Pedro Sánchez ja va anunciar que treballa per reformar el delicte de sedició, un canvi que afectaria directament les penes dels presos polítics. Segons han avançat fonts properes de l'executiu a El Confidencial, ara mateix està sobre la taula introduir un subtipus en l'actual redacció del delicte que atenuaria les condemnes en els casos que l'"alçament" no fos violent. Això faria que la condemna dels presos polítics es reduís a uns quatre anys.

La reforma d'aquest delicte podria trigar mesos i s'hauria d'aprovar en una lectura única en un debat parlamentari. Segons aquest diari, la idea de l'executiu és mantenir intacte la norma en casos més greus que impliquin l'ús d'armes, en què les penes podrien arribar a ser d'entre 10 i 15 anys presó.

Una vegada aprovada la reforma, aquesta seria d'aplicació retroactiva, ja que afavoreix els que han estat condemnats per aquest delicte, la qual cosa implicaria una reducció automàtica de la pena dels presos polítics. A més, en el supòsit que els exiliats fossin extradits per ser jutjats, també es podrien beneficiar de la reforma.

Tot i això, en cas que la reforma arribés a bon port, alguns dels presos seguirien condemnats pels delictes de malversació. És el cas d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull i Raül Romeva. 

Què en pensen JxCat i ERC?

La notícia d'una possible reforma del delicte de sedició no ha estat rebuda amb els mateixos ulls per les formacions independentistes. Per una banda, JxCat rebutja aquesta proposta i assegura que la sedició no s'ha de reformar sinó que s'ha de derogar. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, assegura que "no hi ha cap país del nostre entorn immediat que tingui tipificat el delicte de sedició" i insisteix en què la via que permeti la sortida dels líders independentistes de la presó ha de ser una llei d’amnistia.

Per l'altra, ERC s'ha mostrat oberta a estudiar la proposta del govern espanyol per afavorir la situació dels presos, tot i considerar que és només una solució "parcial". Per això, en la mateixa línia del seu soci de govern, també apunten a la llei d'amnistia com a possible solució. "La millor proposta per desjudicialitzar el conflicte és una amnistia, i una amnistia s'aprova mitjançant una llei, no és la modificació del codi penal que el govern espanyol diu que està treballant", va assegurar el vicepresident Pere Aragonès. 

Està previst que reforma del delicte de sedició tingui el vistiplau del Consell de Ministres durant aquest segon semestre, abans que acabi l'any. La reforma del Codi Penal forma part del Pla anual normatiu 2020, que contempla fins a 171 iniciatives legislatives del govern espanyol per a la segona meitat de l'any. De ser així, questa iniciativa coincidirà amb la negociació dels pressupostos de l'Estat.