El president Carles Puigdemont ha volgut enviar un missatge des del cor de l’Estat espanyol. En un acte aquest diumenge a Madrid, on ha intervingut per videoconferència, el cap de llista de Lliures per Europa. “Hi ha preocupació real per la justícia espanyola o el paper del cap de l’Estat”, ha defensat. “I la sent l’Estat espanyol, que ha de donar moltes explicacions”, ha afegit.

L’acte, que ha tingut lloc a tocar del Congrés dels Diputats aquest diumenge al vespre, ha arrencat amb incidents. Dos ultres espanyolistes han increpat i insultat l'advocat Gonzalo Boye, la diputada Laura Borràs, el senador Josep Lluís Cleries i la periodista Bea Talegón mentre esperaven per entrar a l'hotel on se celebrava l'acte. Però no ha anat a més.

Dins l’auditori, Puigdemont ha instat a tenir força a les institucions europees perquè “l’Estat espanyol noti aquesta vigilància de les seves actituds a la Unió Europea”. El candidat de Lliures per Europa ha fet una ferma defensa del diàleg, però ha recordat que “sense reconeixement de l’altre no és possible una negociació d’igual a igual”.

Per altra banda, en resposta a les paraules d’Oriol Junqueras aquest dissabte des de Soto del Real, que deia que res no tenia més mèrit que mantenir les posicions des de la presó, Puigdemont ha replicat que l’exili li ha permès recórrer Europa i expressar-se amb llibertat. Entre altres coses, per denunciar la situació de l’Estat espanyol. "Estem a l’exili per continuar lluitant per la democràcia”, ha sostingut.

En clau de les eleccions europees, el president a l’exili ha advertit que “hi ha amenaces a la nostra democràcia”, com els populismes, la xenofòbia o el nacionalisme d’Estat. “Ho sabem molt bé a Catalunya, que hem estat víctimes durant segles d’aquest nacionalisme on les minories són esclafades”, ha denunciat. Ha instat a portar al Parlament Europeu “la lluita per la democràcia”.