Després d'una setmana convulsa al Parlament de Catalunya, on els partits independentistes van dinamitar la possibilitat del socialista Miquel Iceta de ser president del Senat, el president d'ERC i candidat a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha volgut rebaixar la tensió i ha deixat la porta oberta a donar suport a una eventual investidura de Pedro Sánchez. 

En una roda de premsa a l'ACN, Junqueras ha reiterat que no permetran ni per "acció ni per omissió" un govern "de l'extrema dreta o de la dreta extrema", però ha evitat aclarir quina seria la posició del seu grup en relació a Sánchez. "Les investidures a vegades es fan esperar", ha avisat, i ha afegit: "quan es produeixi tindrem temps de parlar-ne abastament". Per tot això, ha demanat "no especular". 

A més, s'ha mostrat disposat a reunir-se amb Pedro Sánchez, ja que ha assegurat que sempre està "encantat" de reunir-se amb tothom, i ha posat en valor aquesta actitud dialogant "malgrat la presó". Tot i que el Tribunal Suprem no permet que els presos amb permís per assistir al ple de constitució mantinguin cap reunió ni ofereixin rodes de premsa, cosa que el líder republicà ha lamentat, no ha descartat aprofitar la sessió constitutiva per parlar amb Sánchez.

Malgrat tot, i enllaçant amb la no designació d'Iceta com a senador autonòmic, també ha retret als socialistes que els demanin "cortesia" quan els "tanquen a la presó".

Demana no perdre l'"oportunitat" de portar un pres a Europa

Per altra banda, en la mateixa roda de premsa on també ha intervingut el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, Junqueras ha demanat també "no perdre l'oportunitat" de fer que un "pres polític" guanyi les eleccions i entri al Parlament Europeu.

En aquest sentit, ha assegurat que espera rebre la "solidaritat" de les institucions europees quan prengui possessió com a diputat del Parlament Europeu i ha avançat que denunciarà que a l'estat espanyol hi ha persones empresonades "sense haver comès cap delicte present al codi penal". Junqueras, que és també candidat a presidir la Comissió Europea pel grup ALE, ha assegurat que treballarà per posar l'estat espanyol "davant del mirall" i que els estats reflexionin sobre quina ha estat la seva actuació fins ara i quina ha de ser en el futur pel que fa al conflicte polític català.

A més, en una cita electoral que també es presenta com una pugna entre Junqueras i el president a l'exili, Carles Puigdemont, el líder republicà ha defensat que "res té més mèrit que mantenir les posicions des d'una presó" i que els empresonaments són la "màxima expressió de la repressió".

Junqueras Maragall ACN

Maragall retreu a Colau que no s'impliqués en l'1-O

Per la seva banda, Maragall ha retret a l'alcaldessa Ada Colau la seva "no implicació" en la consulta de l'1-O i ha posat com a exemple de la seva falta de compromís que cap regidor de l'actual ajuntament hagi estat imputat pel referèndum, com sí ho han estat més de 700 alcaldes. En aquest sentit, Maragall s'ha dirigit als comuns i els ha demanat que es comprometin amb el procés per aconseguir la llibertat dels presos de l'1-O i que Barcelona "faci de capital" en aquesta demanda. 

Preguntat per les coincidències de projecte amb els comuns i amb JxCat, l'alcaldable ha admès aquest dissabte que troba "coincidències" en les mesures proposades pels comuns en el camp "progressista" i d'"esquerres" i en el compromís per la llibertat del país amb JxCat. Tot i fer una crida a assolir una unitat d'acció independentista i sobiranista amb els forces municipals després del 26-M, ha recordat que pot encapçalar un govern en solitari.

L'alcaldable ha fet aquestes declaracions justament el dia que s'han sabut ERC es va oferir a entrar al govern de Colau per organitzar el referèndum.