El president Carles Puigdemont ha comparegut aquest dissabte a la presentació de la candidatura de Junts per Catalunya (JuntsXCat), des d'on ha assegurat que "ara cal ser militants de Catalunya", no "només" d'un partit, i ha posat en relleu la "transversalitat" de la llista que lidera.

En un acte que s'ha celebrat prop de Bruges -Puigdemont i part del Govern resideixen a Bèlgica des del 30 d'octubre-, el president ha defensat que JuntsXCat és la candidatura que més "s'assembla" al concepte d'"unitat", i creu que aquesta és la "demanda" de bona part dels ciutadans de Catalunya davant la situació actual, amb el 155 aplicat, i el govern dividit entre "l'exili" i la presó. 

En aquest sentit, ha agraït als candidats que han fet el pas d'integrar-se a la llista -malgrat que alguns no havien participat mai en política-, així com també la "generositat" del seu partit, el PDeCAT, per "fugir de partidismes". 

Puigdemont ha remarcat que el 21-D no se celebrarà en condicions de "normalitat" ni "igualtat" -posant d'exemple els consellers empresonats o el mateix acte, que s'ha fet a Bèlgica-, però ha cridat a implicar-se en "les eleccions més transcendents de la nostra història". Davant d'aquestes, el president defensa que JuntsXCat ha de ser "la llista de l'esperança" amb la qual "escriure la història", davant de les candidatures de la "por" o la "resignació" que ja "estan representades". "Fem una llista 'votable' per bona part dels nostres conciutadans", ha assegurat.

Contra Rajoy i el "tripartit del 155"

Els partits unionistes -PP, PSC i Ciutadans-, que Puigdemont ha titllat de "tripartit del 155", han estat focus de les crítiques per part del president, dels quals ha desitjat que "surtin derrotats de les urnes". "El 21-D va de si guanya o perd el tripartit del 155" i, si hi ha una llista que no volen que s'imposi, assegura, "aquesta és la nostra". De la mateixa manera, els ha plantejat que si "acceptaran el resultat de les urnes", una pregunta que ha fet extensiva al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. "Cal garantir que s'apliqui allò que majoritàriament volen els ciutadans de Catalunya", ha afegit.

En aquest sentit, i dirigint-se en concret al president espanyol Mariano Rajoy, Puigdemont ha anunciat que si l'unionisme perd el 21-D "demanarem que això tingui conseqüències", en clara referència a l'actual vigència de l'article 155 de la Constitució. El president també ha criticat Rajoy per "voler ser el salvador de la pàtria", i ha defensat passar d'això als que "volem ser servidors de la gent". 

Retrets a la UE

Puigdemont també ha carregat contra la Unió Europea per donar "carta blanca" al mateix Rajoy, amb l'objectiu que resolgui "el que per a ells és un problema". El líder de JuntsXCat creu que "l'han deixat fer de tot" i ara toca "que vegi que se li ha acabat el crèdit [al senyor Rajoy] el dia 21, i que ha de retornar aquest crèdit", ha assegurat.

El president també ha afegit que, si Europa pretén donar lliçons d'autoritat moral davant països com la Xina i Turquia, "el que ha de fer és no permetre que a casa es violin drets civils", cosa que han aplaudit els candidats de la llista que li han acompanyat durant l'acte.

Reunió de candidatura i tornada a casa

Al final de l'acte, que ha conclòs amb les intervencions dels consellers Lluís Puig i Clara Ponsatí, els 90 candidats de la llista de JuntsXCat han posat davant les càmeres.

A continuació, està prevista una reunió de treball a porta tancada, per donar pas a una passejada pel centre de Bruges a partir de les 15 hores, on oferiran noves imatges de campanya. Segons l'organització, el viatge de tornada dels candidats desplaçats està previst per aquest mateix dissabte.