Nou clima entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. "Últimament parlo més amb Junqueras que amb Torra". Així ho ha admès el president a l'exili i eurodiputat de JxCat, entrevistat a TV3 per Vicent Sanchis, confirmant el que va avançar el mateix líder d'ERC fa vuit dies. "Si volem guanyar, hem de tractar-nos com a aliats en una mateixa trinxera", ha reblat Puigdemont en ser preguntat per les seves complexes i tenses relacions amb Junqueras.

L'entrevista s'ha realitzat coincidint amb el llançament de Junts per Catalunya com a partit amb un congrés telemàtic i amb la presentació del llibre M'explico. De la investidura a l'exili (La Campana). Fa vuit dies era el líder d'ERC, Oriol Junqueras, l'entrevistat  per Sanchis. 

Puigdemont, interpel·lat per les seves diferències i tensions amb qui va ser el seu vicepresident en el govern del referèndum de l'1 d'Octubre i la declaració d'independència, ha volgut marcar en tot moment distàncies entre aquells durs moments i la situació actual.

El líder de Junts ha titllat de "relació directa i fluïda" la que ha obert ara amb Junqueras des que el líder d'ERC -com la resta de presos polítics- ha accedit als permisos per treballar del 100.2 i el tercer grau. Durant "massa anys", ha dit Puigdemont, aquesta relació s'ha fet mitjançant "intermediaris", donant a entendre que, des que interactuen de manera directa ha millorat.

 

carles puigemont i sanchis tv3 4El president Carles Puigdemont durant l'entrevista a TV3 amb Vicent Sanchis 

Tornar a Catalunya

El president a l'exili fins i tot ha deixat caure que amb ERC "veníem d'una unitat estratègica i l'estem intentant construir de nou". S'hi ha referit en preguntar-li Sanchis sobre si serà candidat de JxCat a la presidència de nou i si tornaria a Catalunya, com va dir que faria el 21-D.

Puigdemont no ha descartat repetir com a cap de llista: "Si ho hagués de decidir avui, la resposta seria no; però la meva vida no es pot planificar a una setmana vista". En tot cas, ha assegurat que seran els militants de JxCat els qui ecidiran els candidats.

Quant al seu retorn a Catalunya ha dit que si el Parlament l'investís hi tornaria a prendre possessió, com ja tenia previst i va ser impossible després del fracàs de la investidura a distància. "La situació és molt diferent ara", ha assegurat.

Puigdemont que ha evitat aclarir si creu que el president Torra hauria de convocar ara eleccions, ha defensat al seu successor, de qui ha dit que ha rebut “atacs vandàlics” i mentides, i la gestió de l’actual Govern durant la pandèmia. “Aquest govern ha actuat molt bé, ni s’ha amagat ni ha maquillat les xifres”, ha dit, tot denunciant el dèficit crònic de recursos que pateix la sanitat catalana i defensant la gestió del president i la consellera de Salut, la republicana Alba Vergés.

Que el rei faci un "m'explico"

El dirigent independentista s’ha mostrat molt crític amb el rei Felip VI, a qui ha exigit que faci també un “m’explico” després que, ha suggerit, la seva actitud amb el discurs del 3 d’octubre va canviar respecte de les converses prèvies que havien mantingut. Puigdemont tenia llavors “certa esperança” que Felip VI compliria el rol de cap d’un Estat democràtic. “Però el dia 3 el rei es fa cap d’un partit polític i decideix abdicar en directe d’una gran part dels catalans”, ha afegit.

A parer de Puigdemont “hi ha hagut un cop d’Estat”. Al seu psrer, el pacte constitucional del 78 s’ha convertit en “fantasia” i “s’han trencat totes les regles”. Les “bases del sistema”, el cap de l’Estat i el sistema judicial instal·lat en el “a por ellos” estan “absolutament corcades” ha dit.

També ha expressat decepció amb el president Pedro Sánchez i amb Podemos, però ha admès que les coses potser haurien anat d’una altra manera si el PSOE i la formació de Pablo Iglesias haguessin governat en el moment àlgid del procés, quan Mariano Rajoy estava al capdavant. Preguntat per què no va convocar eleccions pe evitar el 155 ha assegurat que ho hauria fet si l’Estat hagués acceptat les seves condicions. No va parlar directament amb Rajoy, ha dit, perquè el líder del PP va rebutjar una trobada suggerida per un ministre i perquè -una altra condició-, Puigdemont volia testimonis en el diàleg amb el govern espanyol.

El president a l’exili s’ha mostrat suaument autocrític en algun moment de l’entrevista, però ha iniciat la conversa amb Sanchis aclarint que en el moment de declarar la independència, el seu govern no estava preparat “per a un escenari de violència extrema com el que suggeria l’Estat”. “I no me’n penedeixo”, ha conclòs.