La convocatòria del 21 de desembre no només escenificarà la batalla electoral entre l’independentisme i l’unionisme després de la suspensió de l’autogovern català decretat pel gabinet de Mariano Rajoy. Hi haurà també un duel dins de l’independentisme en què mesuraran forces el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. Serà un duel molt més subtil però també contundent, on els partits s’hi juguen el lideratge d’aquest espai que semblava definitivament decantat cap a ERC però que amb l'entrada en joc de Junts per Catalunya s'ha tornat a obrir.

Puigdemont, que va apostar obertament per una llista unitària al marge dels partits, ha construït la seva pròpia candidatura civil i transversal. Ha deixat el PDeCAT al marge, amb les ampolles que aquesta circumstància ha aixecat al llarg i ample del territori demòcrata, i ha buscat els seus candidats en tots els racons ideològics de l’independentisme, inclòs ERC, la qual cosa ha provocat també malestar a les files republicanes, tot i que, de moment, s’opta per mirar cap a una altra banda.

Finalment, el polític gironí ha presentat una candidatura amb el nom de Junts per Catalunya i el cognom de "llista del president", amb la qual pretén abanderar la reivindicació del Govern legítim, al qual ha volgut donar continuïtat amb l'exili a Brussel·les.

Amb aquest plantejament, el president intenta plantar el seu discurs en l’espai central i transversal de l’independentisme i cedir a la llista republicana el duel amb la candidatura dels comuns, liderats per Xavier Domènech.

No hi haurà picabaralla entre les dues principals llistes independentistes —aquesta és la intenció, si més no— però Puigdemont es proposa plantejar batalla per aconseguir la victòria en la cursa a la Generalitat. El president assumeix el màxim protagonisme i el control de la campanya, com va demostrar encarregant-se d'anunciar els membres de la llista a través del seu compte de Twitter i després de supervisar personalment els noms que la componien.

ERC: #Seguim

També, ERC es proposa reivindicar la feina feta per tirar endavant el nou Estat, però també la voluntat d'anar més enllà —sense terminis autoimposats ni urgències— i de "fer república". Paral·lelament, s'insistirà en la denúncia de l'agressivitat i la violència de l'Estat per frenar el full de ruta i la incapacitat de diàleg. Amb aquesta perspectiva, segons fonts republicanes, el lema de precampanya que estudien i que ja es va apuntar en una reunió dels candidats dilluns al vespre és #Seguim.

La restitució del Govern serà un dels punts centrals de la campanya, tot i que la secretària general, Marta Rovira, ha introduït la diferenciació entre aquesta restitució del Govern legítim i la necessitat d'un Govern executiu, que haurà d’assumir els rengles mentre els responsables dels càrrecs continuen exiliats o a la presó.

En aquest punt, la personalització de la candidatura de Puigdemont en la llista del president planteja una dificultat en el relat, per la qual cosa, els republicans volen deixar clar que si Junts per Catalunya és la llista del president, la d'ERC és la candidatura del vicepresident d'un Govern amb dos puntals.

De fet, Junqueras va fer públic ahir un article a El Periódico en què, després que la setmana passada havia assenyalat Rovira com la persona que havia de prendre el seu relleu —la qual cosa va provocar tota mena de rumors—, assegura que està “orgullós de liderar la llista d’ERC, de poder tornar a prendre l’acta de diputat, de participar tan activament com sigui possible en la campanya i l’activitat institucional i de seguir sempre —sota qualsevol circumstància— al servei d’aquest país”.

La d'ERC serà una campanya amb molts actes i on, de nou, la necessitat d'eixamplar l'espai electoral per garantir que se supera la barrera del 50% dels vots serà un dels objectius.