La portaveu de JuntsxCat, Elsa Artadi, ha entrat ja en la diana de l'Estat. La Guàrdia Civil l'ha inclòs en una llista de "persones d'interès per a la investigació" pel cas obert al jutjat número 13 de Barcelona. Juntament amb ella hi figuren 32 persones més, algunes de les quals càrrec de confiança del vicepresident Oriol Junqueras. Aquesta notícia s'ha confirmat el mateix dia que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha decidit mantenir la presó provisional del conseller Joaquim Forn i l'endemà que el ministre Rafael Catalá anunciés que a partir del març començaran les inhabilitacions dels líders independentistes empresonats o exiliats.

L'Estat intensifica una pressió que ja semblava extrema mentre les formacions independentistes no aconsegueixen concretar la proposta per a la investidura, després que dimarts passat el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar en el darrer moment el debat per investir Carles Puigdemont. 

La presidenta del Grup Republicà, Marta Rovira, que haurà d'anar a declarar davant Llarena com a investigada el dia 19 de febrer -junt amb la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal-, ha reclamat aquest divendres a través de declaracions a l'ACN que la investidura es faci sense riscos penals per als diputats

“És fonamental que la investidura no impliqui improvisacions, que no es faci sense garanties, que sigui efectiva i que no impliqui conseqüències penals”, ha reclamat la dirigent republicana, que ha pogut analitzar aquest divendres la situació amb Junqueras, amb qui s'ha reunit a Estremera durant 40 minuts.

Junts per Catalunya, però, no concreta la fórmula que vol utilitzar per fer possible el debat. "Hi ha pla", s'ha limitat a assegurar el diputat Eduard Pujol en una entrevista aquest matí a Ràdio 4, on no ha volgut concretar més perquè, segons ha dit, la "negociació, concreció i explicació" s'han de fer amb els socis.

Amb tot, la possibilitat, que dijous va tornar a posar damunt la taula Junqueras d'atorgar una presidència simbòlica a Puigdemont amb una altra d'efectiva ha anat prenent forma en noms concrets les darreres hores. Fonts republicanes proposen aprovar la restitució de Puigdemont en un ple previ a la investidura a través d'una resolució o una declaració dels diputats i investir després el president efectiu en un nou ple.

En aquest cas, hauria d'assumir aquesta responsabilitat un altre membre de JuntsxCat, que podria ser el número dos de la candidatura i president del grup, Jordi Sànchez, actualment en presó preventiva a Soto del Real, o bé el conseller Jordi Turull, que va abandonar la presó d'Estremera a començaments de desembre. El tercer nom que s'ha apuntat per assumir la presidència és el de la mateixa Artadi.

Ni Sànchez ni Turull es veurien afectats per les suspensions a què es va referir el ministre de Justícia. Aquestes inhabilitacions es farien en aplicació de l'article 384 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (Lecrim), conegut com a article Yoldi atès que es va fer per evitar que es repetís la situació creada pel pres etarra Juan Carlos Yoldi Múgica, que HB va presentar com a candidat a lehendakari el 1987. Aquest article només es pot aplicar quan hi ha una ordre de processament en ferm, amb la persona afectada en estat d'empresonat i amb una acusació de terrorisme o rebel·lió.

Sànchez està ara mateix empresonat preventivament pel delicte de sedició, no pels delictes que preveu l'article 384 de la Lecrim, mentre que Turull està investigat per rebel·lió però no està empresonat. Per tant, tant l'un com l'altre podrien assumir el càrrec de president de la Generalitat en cas que JuntsxCat acceptés la proposta que planteja Esquerra. Això, evidentment, sempre que no hi hagi una sentència ferma que comporti una inhabilitació.