La Guàrdia Civil ha inclòs en una llista de persones d'"interès per a la investigació" del procés sobiranista a la cap de campanya de Carles Puigdemont i ara diputada al Parlament, Elsa Artadi, segons consta en un dels últims informes que l'institut armat ha lliurat al jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.

La llista dels correus del secretari d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluís Salvadó, no només han servit per saber en quin moment del desenvolupament es trobava la Hisenda de la futura República catalana, sinó que també ha desvetllat els noms de nombroses persones relacionades amb el treball d'aquest responsable del Govern. Arran de l'anàlisi dels correus, la Guàrdia Civil ha confeccionat una llista de 32 persones que figuren en la correspondència electrònica de Salvadó i que consideren "d'interès" per a la investigació. En ella hi figuren tant receptors com a emissors, així com el treball que exercien en aquell moment i els seus càrrecs.

En aquesta llista hi han inclòs Artadi, l'artífex de la campanya de Puigdemont per a les últimes eleccions catalanes de desembre passat i ara diputada per JuntsxCat. Artadi va ocupar, durant la presidència de Puigdemont abans de l'aplicació del 155, el càrrec de directora de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat de Catalunya i alguns mitjans l'han inclòs en les travesses com a hipotètica successora del president.

El Govern de Mariano Rajoy la va mantenir al càrrec quan va aplicar l'article 155 de la Constitució i va assumir el control de la Generalitat. Una decisió que va ser criticada pel partit d'Albert Rivera. No obstant això, el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, la va posar com a exemple dels càrrecs de confiança que van optar per quedar-se i que acataven l'article 155 i que havien col·laborat en la seva aplicació. De fet, va afirmar que la seva tasca era fonamental per a l'aplicació del 155 perquè coordinava tots els departaments.

Artadi va ser també l'enviada de Puigdemont a la qual l'entorn d'Oriol Junqueras volia "torejar" per no revelar que no tenien preparades les estructures d'Estat necessàries de cara a la independència, segons es va deduir al seu moment de les escoltes telefòniques autoritzades pel jutge per al mòbil de Lluís Salvadó. Artadi és també la directora de servei que va respondre el requeriment del jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que des de la Presidència de la Generalitat no s'havia destinat ni un euro al referèndum de l'1 d'octubre.

Ara, la Guàrdia Civil la inclou en aquesta llista de 32 persones entre les quals, a més d'alguns dirigents independentistes ja imputats, apareixen segons i tercers graons de la vicepresidència de la Generalitat, així com de la Conselleria d'Exteriors, del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, juntament amb l'exconseller d'ERC Josep Huguet i, fins i tot, un assessor del partit de Junqueras.

El llistat l'encapçalen alguns dels ja imputats en els diferents sumaris que investiguen l'1-O, com Salvadó, Junqueras, Carles Viver i Josep María Jové. Encara que també s'hi inclou Marta Rovira --citada a declarar pel TS el proper 19 de febrer--; Víctor Cullell, secretari de desenvolupament d'autogovern; Josep María Reniu, director de l'oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern i Pere Aragonès, secretari d'Economia de la Generalitat.

Entre els que s'esmenten hi ha igualment David Camps Vila, cap del Gabinet de Relacions Institucionals de Vicepresidència; Anna Tarrach Colls, directora general de Pressupostos; Natàlia Mas Guix, directora general d'Anàlisi Economia; Francesc Xavier Urios, director general d'Assumptes Contenciosos; Marta Subirà, secretària de Medi ambient i Marta Espasa, Directora General de Tributs i Joc.

S'hi sumen Angel Vicente Sánchez, coordinador del desenvolupament de l'Administració Tributària de Catalunya; Ramón Ruiz Nogueras, director general de Protecció Social, del departament de Treball i Assumptes Socials, i Jordi Boixareu Cortina, director del Programa per a l'Aplicació i Desenvolupament de Tributs de Catalunya.

També hi figura el responsable de l'àrea d'Estratègia i Relacions Exteriors de la Generalitat, Eudald Vigo Tarres; el director d'Estratègia i Innovació de l'àrea d'Hisenda en el CTTI, Daniel Hernández Jiménez; la secertaria de Governació del CTTI, Núria Casas; l'exconseller d'ERC Josep Huguet; l'assessor local d'eurodiputats d'ERC, Sergio Martínez, o el cap del Gabinet Tècnic del Departament de la Vicepresidència de la Generalitat, Daniel Gimeno Alcañíz.