La presidenta del grup parlamentari republicà i secretària general d’ERC, Marta Rovira, té la vista posada en la sessió d’investidura de Carles Puigdemont que els independentistes volen portar a terme. Però en una entrevista a l’ACN, Rovira ha volgut deixar clar que els termes que marquin la celebració del ple i els passos a seguir no poden fer que diputats, membres de la Mesa i dirigents polítics acabin davant dels jutjats o a la presó si la investidura no és efectiva.

“Per nosaltres és fonamental que la investidura no impliqui improvisacions, que no es faci sense garanties, que sigui efectiva i que no impliqui conseqüències penals per moltíssima gent”, ha dit, tot defensant que l’ajornament de la sessió que es va decretar dimarts obre l’oportunitat per trobar la manera d’evitar aquestes situacions legalment complicades per als independentistes de la Mesa i, sobretot, per als diputats que estan en llibertat provisional.

“Guanyar uns quants dies per aconseguir que la investidura sigui efectiva és el que realment ens garanteix recuperar les institucions, no malmetre la majoria independentista al Parlament i no acabar tenint efectes judicialment negatius per a molts diputats”, ha sentenciat. D'altra banda, Rovira ha defensat que la investidura ha d'anar acompanyada un pla de Govern que suposi una estratègia per a tota la legislatura, que marqui el full de ruta per seguir el camí de la legislatura passada. 

Investidura amb poques garanties

Esquerra Republicana és conscient dels “riscos” que pot implicar portar a terme una investidura amb poques garanties legals o que compliqui la situació actual d’alguns diputats i dirigents. “És evident que estem disposats a assumir tots els riscos que faci falta, sempre que les decisions polítiques que prenem serveixin perquè el país avanci”, ha afirmat a l’entrevista amb l’ACN, tot explicant que els independentistes volen “treballar intensament perquè la investidura que hi ha sobre la taula sigui real i efectiva”. “És la millor manera de continuar el camí i no assumir riscos innecessaris sense cap resultat efectiu sobre la taula”, ha afirmat. 

Però per a la líder del grup parlamentari republicà, les converses entre JxCat, ERC i la CUP no només han de girar al voltant de com portar a terme la investidura. En aquest sentit, Marta Rovira apunta que les negociacions han d’aprofundir en “forjar una estratègia sobre com seguim fent aquest camí de la legislatura passada”. “És el principal repte que tenim. Quan hàgim fet una investidura real i efectiva, ens posem fil a l’agulla”, ha afegit. 

Converses avançades

En aquest sentit, ha explicat que “les converses estan avançades després d’un treball en profunditat” per tancar un pla de Govern, però admet que a hores d’ara “encara no està acordat de manera definitiva”. De fet, segons Rovira, tampoc estava tancada aquesta part quan es va ajornar el ple d’investidura. “Ens faltava un acord global, que passava no només perquè la investidura tingués totes les garanties i fos efectiva, sinó que passava per tenir tancat un acord general per a tota la legislatura, sobre l’estratègia del bloc republicà a partir d’ara, sobre el Govern”, ha dit. 

La secretària general d’ERC planteja aquest acord “global” com un “pla de legislatura” que urgeix a totes les forces republicanes del Parlament. “Li ho devem a la ciutadania”, ha etzibat. “Reclamem converses intenses, una bona entesa del bloc republicà i poder fer públics els acords perquè els ciutadans els coneguin tots en el moment de fer efectiva la investidura”, ha dit. I és que Rovira està “convençuda” que en els “propers dies” els independentistes sabran “aprofitar la majoria del Parlament per trobar la manera de tancar un acord”.