Per tercer cop en dos mesos, Carles Puigdemont s'ha dirigit a la "part catalana" de la negociació per la reforma del Codi Penal amb el govern espanyol, en referència a Esquerra Republicana, per preguntar si eren conscients del que suposaria aquests canvis en la seva situació a l'exili, després que La Moncloa hagi anat manifestant reiteradament a través d'alguns dels seus ministres socialistes que esperen que es pugui accelerar l'extradició del president a l'exili després dels escrits del jutge Pablo Llarena i la Fiscalia. A partir de les declaracions d'aquest dimecres de la titular d'Hisenda, Maria Jesús Montero, en què ha assegurat que espera que la reforma del Codi Penal permeti que Puigdemont sigui extradit "en breu", el president ha publicat la següent piulada: "I jo continuo esperant la resposta a la pregunta de si en les llargues i poc transparents reunions per pactar la reforma del codi penal, el govern espanyol va plantejar aquesta intenció a la part catalana. O si els “experts” els van advertir d’aquesta possibilitat". 

Piulada Carles Puigdemont
Piulada Carles Puigdemont

La mateixa pregunta de Puigdemont, sense resposta 

Fa només uns dies ja va reiterar la mateixa pregunta a través de les xarxes. Concretament, el 15 de gener va recordar via Twitter que "fa setmanes que el president del govern espanyol, els seus ministres i tots els seus portaveus diuen el mateix: les reformes pactades amb ERC han de facilitar la meva extradició. Avui, dos mitjans que solen tenir bones fonts a La Moncloa ho veuen més clar que mai", en referència a publicacions d'El País i eldiario.es. Per això, va recordar que en unes piulades publicades el 17 de novembre, una setmana després que Pedro Sánchez anunciés la reforma del delicte de sedició, ja preguntava si el que "explica el PSOE en públic, ho va exposar també en privat durant la negociació? La part catalana, era conscient que aquestes eren les intencions del govern espanyol en la reforma de la llei? Ningú no va advertir que es faria aquesta interpretació?". Unes preguntes que ha hagut de repetir més de dos mesos després, ja que no ha obtingut resposta. 

A banda de María Jesús Montero, amb unes paraules que han indignat el president Puigdemont, aquest matí també ha parlat en una línia similar un altre ministre del govern espanyol, el titular de Presidència, Félix Bolaños. Les seves paraules s'emmarquen després dels escrits de Pablo Llarena i la Fiscalia, que ha demanat al jutge del Tribunal Suprem que modifiqui la seva interlocutòria i que processi pel nou delicte de desordres públics agreujats Puigdemont i també els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Concretament, Bolaños ha assegurat en una entrevista que la reforma del Codi Penal obre la porta a facilitar l’extradició de Carles Puigdemont, ja que "s’ha comprovat que amb l’antic delicte de sedició no tornaria".