En un context de pugna constant entre els dos principals partits independentistes, ERC i Junts, després del trencament del govern de Pere Aragonès, de les negociacions per separat amb el PSOE per a l'amnistia i amb els sectors més crítics de l'ANC olorant sang i buscant protagonisme, el president en funcions del Consell de la República, Carles Puigdemont, ha fet aquest dijous una mica d'autocrítica i ha subratllat el deure que té l'òrgan que presideix per a mantenir "la unitat del moviment independentista". "Posar-hi tots els esforços perquè aquesta [la unió] sigui efectiva", ha assenyalat Puigdemont, en ser preguntat sobre què necessita millorar de la gestió dels darrers anys. En una entrevista interna publicada pel mateix Consell de cara a fer quatre pinzellades de la seva candidatura a revalidar la presidència, Puigdemont ha assenyalat l'1-O com a referent d'unió estratègica entre tots els actors: partits, entitats i societat civil. 

El president Puigdemont també ha apuntat a la necessitat de centrar les forces del Consell de la República en "l'acció" i no tant en "la creació de codis i reglaments", cosa que valora com "molt important i necessaris", però que assenyala que "poden allunyar-nos de la ciutadania". En aquest sentit, Puigdemont confia que la reestructuració de l'òrgan que planteja en el pla de govern de la seva candidatura serveixi per a això: "Confio que [...] la gent entendrà que aquesta etapa passada era necessària. Som més forts i amb una estructura més robusta", ha apuntat.

Finalment, com a altre punt a millorar, el també eurodiputat i líder de facto de Junts ha destacat la necessitat del Consell d'"intentar tenir més veu en els mitjans de comunicació catalans". Una qüestió sobre la qual ha aprofitat per criticar que "mitjans de comunicació consolidats" obvien "deliberadament" el Consell. "I així és difícil explicar-se", ha lamentat, alhora que assegura que "la invisibilitat del Consell" no és voluntària, sinó tot el contrari. "Hem de trobar la manera" de fer arribar el missatge i tenir presència, ha conclòs, sobre la qüestió. 

Projecte "continuista" pel Consell

En suma, Puigdemont ha defensat la seva candidatura a tornar a presidir el Consell de la República com un projecte "continuista" una vegada passada l'etapa "fundacional", que centri com fins ara l'acció de l'òrgan en "mantenir viu el mandat de l'1-O", fer ressò internacional del moviment i teixir xarxa diplomàtica, ser un espai de diàleg i coordinació entre les diferents branques de l'independentisme per tractar de mantenir la unió estratègica del moviment a la que abans feia referència, i treballar "per l'objectiu comú de la República catalana independent". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!