El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reiterat aquest dijous que el seu partit "està preparat per a tots els escenaris". En el cicle 'Aragó-Catalunya: relacions històriques' del Fòrum organitzat per l'Associació de Directius i Executius d'Aragó (ADEA), Junqueras ha asseverat que ERC "donarà el millor de si mateix a Catalunya" en el cas que la consulta interna de JxCat, sobre la continuïtat al Govern que ha començat aquest dijous i s'allargarà fins aquest divendres a les 17:00 hores, confirmi la sortida de l'executiu. Junqueras ha mostrat el seu respecte pels debats i votacions internes de qualsevol formació política i ha desitjat el millor als seus socis de Govern. El dirigent republicà ha indicat que, al marge de les decisions de Junts, la responsabilitat d'ERC i la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, "és la d'oferir les millors alternatives al país". 

Govern de col·lisió

Junqueras ha parlat sobre la crisi de Govern i ha reconegut que les formes en alguna de les actuacions de Junts durant les darreres setmanes, com els ultimàtums i les qüestions de confiança al president Aragonès, "no semblen les més habituals en les democràcies occidentals", segons el president d'ERC són qüestions que en Junts són "conscients que podrien haver fet moltíssim millor". Sobre les afirmacions de la líder de Junts, Laura Borràs, en aquesta crisi oberta entre tots dos partits relatives al fet que el Govern de Catalunya "ja no és un govern de coalició sinó de col·lisió", Junqueras ha mostrat el seu respecte a les mateixes, si bé ha afegit que "si creu que és així, s'entenen les enormes dificultats que té Junts en el seu interior perquè és evident que hi ha opinions molt diferents dins" d'aquest partit. 

Fa només uns dies Junqueras va dir que esperava que Junts finalment opti per no marxar i continuar formant part de l'Executiu, l'única condició que reclamava era que ho facin "amb actitud positiva i amb lleialtat". Junqueras va assegurar que "molta gent de Junts" li havia confessat que sí que volen seguir formant part del Govern de la Generalitat "ens sembla molt bé que reflexionin, però esperem que el resultat sigui que decideixen quedar al Govern", va reflexionar. 

El 22,6% de la militància de Junts ha votat

Un 22,6% de la militància de Junts ha votat fins a les 12:00 hores a la consulta sobre la continuïtat al Govern, que ha començat aquest dijous, segons dades oficials del partit. Les bases de Junts poden participar de la votació fins a les 17:00 hores de divendres. La votació ha patit uns problemes tècnics a primera hora del matí, però des del partit han especificat que han estat en la votació dels consellers nacionals i que ja han estat resolts. També han afegit que hi ha hagut dos moments de "col·lapse" a les 00.00 h i a les 8 h a conseqüència de "l'alta participació". Un total de 6.465 afilats poden respondre fins divendres a les 17:00 hores la pregunta: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual Govern de la Generalitat de Catalunya?". Hi ha tres opcions: sí, no o vot en blanc. Els resultats de la votació pot fer trencar el govern de coalició.