La carregada de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, contra l'amnistia durant l'acte unitari de commemoració dels sis anys de l'1-O va provocar aquest diumenge un evident malestar entre els organitzadors. La concentració s'havia convocat precisament sota el lema Defensem l'1-O, independència, autodeterminació, amnistia. Va ser impulsada pel Consell de la República, i acordada de manera unitària amb Òmnium Cultural, l'ANC, l'AMI i la Intersindical-CSC. Això no obstant, durant la seva intervenció, Feliu va ventilar les crítiques de l'Assemblea al fet que els partits estiguin negociant l'amnistia per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, la qual cosa va provocar crits d'"Amnistia, no" entre una part del públic. 

"Nosaltres no tenim ganes que ens perdonin ni de perdonar fins que no puguem exercir el nostre dret com un poble lliure que som", va advertir la presidenta de l'ANC, a més de retreure que la independència s'ha de fer a Catalunya. "No volem ser un poble perdonat i vençut", va sentenciar.

Lema acordat

Des del Consell de la República, que presideix Carles Puigdemont, no s'ha amagat el malestar que va generar la intervenció de Feliu, en un acte que pretenia refermar la unitat de les entitats independentistes. El portaveu del Consell, Toni Castellà, ha recordat en declaracions al Cafè d'Idees de RTVE que les cinc entitats van pactar, entre altres coses, el lema de l'acte, on apareix l'amnistia, per la qual cosa ha admès que es va quedar "perplex" en constatar que la presidenta de l'ANC va fer "un esment explícit i crític i dur respecte un eslògan que ella mateixa ha impulsat".

Castellà, que ha atribuït la intervenció de Feliu al contingut de l'acte que l'ANC havia protagonitzat al matí, ha subratllat el fet que la paraula amnistia formava part del lema present a l'escenari des d'on parlava la presidenta de l'Assemblea. "No és només una cosa que s'ha dit a una reunió, sinó que el lema és públic. És molt explícit, hi havia un lema acordat", ha retret.

De fet, el president d'Òmnium, Xavier Antich, que va intervenir darrere de la presidenta de l'ANC, va defensar l'amnistia, va explicar que Òmnium aposta per afeblir l'Estat i que, amb aquest objectiu, ha recorregut al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). "Per això fa anys lluitem per l'amnistia, per forçar l'Estat a reconèixer que votar no és delicte", ha argumentat. Les paraules d'Antich, just després de l'encesa carregada de Feliu, van provocar algunes veus de protesta entre una part del públic, amb crits d'"Amnistia, no".