L'estiu passat, per primera vegada des de l'1-O els contraris a la independència van passar per davant dels qui hi estan a favor, segons el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat. El sí va caure fins a la cota més baixa des de la tardor del 2017. Ara, una enquesta d'aquest mateix institut assenyala que es manté la tendència a la baixa. Un 41,9% dels enquestats amb nacionalitat espanyola a Catalunya volen un Estat independent, mentre que el 48,8% s'hi oposa. El sondeig, això sí, va fer-se abans de conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes

L'estudi inclou també l'opinió de persones que no tenen la ciutadania espanyola. Si s'incorpora aquest col·lectiu a la mostra, la distància entre favorables i detractors es creix tímidament passa de 7 punts a una diferència de 9. 

L'última vegada que el CEO va preguntar per la independència -al juliol- el va situar-se en el 44%, més de dos punts per sobre que ara, i es decantaven pel no un 48,3%, pràcticament el mateix que en aquesta onada. 

El baròmetre es va realitzar entre el 16 de setembre i el 7 d'octubre. Per tant, es va tancar una setmana abans que el Suprem fes públiques les condemnes per l'1-O i que es produís la posterior onada de protestes al carrer. També va ser previ a les eleccions del 10-N.

Amb tot, si es compara la xifra amb el resultat de les eleccions generals de diumenge passat, hi ha força coincidència. El 10-N, les tres candidatures independentistes —ERC, JxCat i CUP— van recollir el 42% dels sufragis a Catalunya. Ara bé, malgrat que el percentatge és pràcticament el mateix, la tendència és contrària. Mentre a les urnes l'independentisme va guanyar terreny escurçant distàncies amb la resta de forces, el CEO indica que la bretxa creix en sentit invers. 

Un terç dels votants dels comuns volen la independència

Si ens fixem en les dades desglossades per partits, destaca que el 36% dels qui asseguren haver votat En Comú Podem a les eleccions del 28-A defensen la independència de Catalunya, per un 55,4% que hi són contraris. Si es comparen aquestes dades amb les de l'última enquesta del CEO que va preguntar sobre quina relació hi hauria d'haver entre Catalunya i Espanya, salta a la vista que entre l'electorat independentista dels comuns s'ha doblat en menys de mig any. Al juliol només el 14,5% es posicionaven a favor d'una Catalunya independent.