El president Carles Puigdemont ingressaria a la presó d'Estremera (Madrid VII) en cas que es decidís el seu empresonament després de l'extradició i podria disposar de cel·la individual si la demana o compartir-la amb algun dels seus consellers.

Així es posa de manifest en la resposta que Espanya ha remès a la Fiscalia belga, després que demanés a la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela informació sobre el sistema penitenciari i judicial espanyol de cara a la compareixença d'aquest divendres davant un jutge belga de Puigdemont i els quatre consellers que es troben a Brussel·les.

Segons han indicat a EFE fonts d'Institucions Penitenciàries, en l'escrit s'assegura que Puigdemont i els consellers homes, Toni Comín i Lluís Puig, anirien a Estremera, a 70 quilòmetres de Madrid, i on estan a la presó preventiva els membres del Govern que la jutgessa Lamela va enviar a la presó.

Mentrestant, les dones, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, ingressarien en un centre penitenciari de la Comunitat de Madrid, previsiblement el d'Alcalá Meco, on estan recloses ja dues conselleres.

Les autoritats espanyoles també asseguren a la Fiscalia belga de les condicions de la presó d'Estremera, el que qualifiquen d'un centre tipus amb un disseny molt avançat, inaugurat el 2008 i amb instal·lacions que milloren les de les presons d'altres països europeus. 

La Fiscalia belga havia preguntat a l'Audiència Nacional quines serien les condicions del president Puigdemont i els consellers en cas que el jutge decidís extradir-los. En aquest sentit, s'interessava per quant temps duraria la presó provisional, i si l'empresonament es prendria directament o després de la declaració dels acusats. També demanava per les dimensions de les cel·les, la qualitat dels menjars a la presó o per l'accés a les dutxes i els equipaments sanitaris. 

En aquest sentit, el document del ministeri de l'Interior, a la pregunta de "Quines són les dimensions de la cel·la en la qual el (els) implicats (s) seran tancats?", les autoritats espanyoles han ofert a la Fiscalia informació addicional, com que cada cel·la està equipada per ser ocupada per dos interns i té inodor i dutxa amb una separació per preservar la intimitat, així com connexió per a televisió. També informen a la Fiscalia que les cel·les poden ser compartides però es podria garantir l'estada individual llevat que els facultatius observin risc de suïcidi.

I a la pregunta de si hi ha "superpoblació" a la presó on ingressarien i les mesures que es prendrien per "impedir que els implicats es vegin confrontats amb les conseqüències negatives de tal superpoblació", Espanya assenyala que Estremera té 1.214 cel·les i en l'actualitat està ocupada per 1.071 interns. De tota manera, Presons podria garantir una cel·la individual si Puigdemont o els consellers ho sol·liciten.

Les autoritats espanyoles han respost fins a catorze preguntes sobre el sistema carcerari, entre elles les relacionades amb la higiene, l'accés a equipaments sanitaris o dutxes i a l'assistència mèdica, el menjar (És suficient i de bona qualitat?, ha preguntat la Fiscalia), les activitats recreatives i culturals o les visites de famílies o amics.

Recorda Espanya que només si protagonitzen incidents violents especialment greus, els interns poden quedar tancats en una cel·la d'aïllament, però sempre supervisat per l'equip mèdic, autoritzat pel director de la presó i comunicat al jutge de Vigilància Penitenciària.

També intenta tranquil·litzar a la Fiscalia belga el fet d'haver-la informat que el menjar respon a les exigències dietètiques dels presos, edat, salut i costums; que poden anar al gimnàs, a la biblioteca i a tallers i que els reclusos realitzen vida en comú amb d'altres unes vuit hores diàries.

Garanteixen també les autoritats espanyoles una assistència mèdica primària, però també l'especialitzada a la xarxa pública sanitària, així com el seu dret a la defensa facilitant l'accés als seus advocats i la seva integritat física amb mesures de seguretat interior per evitar agressions.