El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha intervingut aquest diumenge a la tarda a Escòcia al fòrum internacional de diplomàcia Beyond Borders. Puigdemont va arribar divendres a Edimburg, la capital escocesa, per a participar en un col·loqui per exposar la situació catalana titulat: Where Now for Catalonia and Europe? —On es estan ara Catalunya i Europa?. 

La conferència va iniciar-se el dissabte 25 d'agost i acabarà, amb la jornada en la qual ha participat Puigdemont, aquest diumenge 26. En l'acte el president ha parlat de la realitat catalana i de la situació de presos polítics i exiliats. "Mai suspendria la Declaració d'Independència del 27-O", ha afirmat Puigdemont que també ha apuntat en les claus del procés democràtic que està experimentat Catalunya respecte a la seva relació amb l'Estat: "La recepta per la independència és la gent, els drets humans i el respecte". El líder de Junts per Catalunya (JxCat) també ha apuntat a Escòcia a més possibilitats del diàleg amb el govern de Pedro Sánchez

En el seu primer viatge fora de Bèlgica després d'haver tornat d'Alemanya, el president a l'exili ha defensat el caràcter internacional del procés català, motiu pel qual ha estat convidat en el fòrum Beyond Borders. "El cas català pot ajudar altres casos a resoldre el conflicte més important del nostre temps: l'autodeterminació dels pobles", ha apuntat. 

"La majoria de conflictes violents al món després de la II Guerra Mundial tenen l'origen en negar el dret d'autodeterminació", ha defensat avui amb la presència de l'advocat britànic Ben Emmerson  —membre de l'equip jurídic de defensa dels polítics exiliats—, que també ha assistit a les jornades. 

Puigdemont ha insistit, de nou, que el seu deure és permetre que el poble català decideixi el seu propi futur. També ha recordat que el dictador Francisco Franco va morir quan ell tenia 13 anys, per aquest motiu, entén què "és viure sense" en un sistema no democràtic. "Hem intentat diverses maneres de solucionar el problema català: pacte fiscal, referèndum no vinculant... La resposta sempre ha estat no", ha conclòs. 

El dissabte 25 d'agost, Puigdemont es va reunir amb l'advocat Aamer Anwar que fins ara ha representat la consellera Clara Ponsatí al municipi escocès de Traquair. En la represa de l'activitat de Puigdemont a la capital d'Europa, el president de la Generalitat, Quim Torra, es reunirà amb el president a l'exili, a Waterloo (Bèlgica), el dilluns 27.