El president Carles Puigdemont viatja fora de Bèlgica per primera vegada després d'haver tornat al país procedent d'Alemanya a finals del passat juliol. Puigdemont va tornar després que la justícia alemanya desestimés la seva detenció per rebel·lió i el jutge Pablo Llarena retirés l'euroordre de detenció contra ell. 

Puigdemont ha aterrat "aquest divendres a la tarda a Edimburg, capital d'Escòcia, on passarà tot el cap de setmana participant en el fòrum internacional Beyond Borders que se celebra els dies 25 i 26 d’agost. El trajecte s'ha fet "amb total normalitat", segons fonts properes.

Josep Lluís Alay, director de l'oficina del president, ha emmarcat aquesta visita dins una "represa de l'activitat internacional" per denunciar la repressió a Catalunya i defensar el dret a l’autodeterminació. Puigdemont viatja a Escòcia convidat pels organitzadors del fòrum, on intervindrà en un col·loqui aquest diumenge a les 15:00 hores. L'acte, titulat “Where Now For Catalonia and Europe”, servirà per explicar la situació del conflicte català.

El fòrum Beyond Borders és un esdeveniment cultural i polític centrat en l’intercanvi i el diàleg entre nacions, pobles i cultures. En aquesta edició, hi participaran acadèmics i diplomàtics reconeguts, especialment europeus i nord-americans, en els àmbits de la negociació internacional, la mediació, els refugiats i l’autodeterminació.

El president mateix també ha comunicat a través de Twitter la seva arribada a Escòcia amb una fotografia del castell d'Edimburg. "Reprenem l’activitat internacional per lluitar per la llibertat de la República Catalana", ha reivindicat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha mostrat públicament el seu suport a Puigdemont i el seu viatge a Escòcia amb una piulada.