El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha proposat públicament "la creació d'una mesa entre les forces independentistes on es decideixi el contingut i els acords de la mesa de negociació amb l'Estat" que preveu el pacte de PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. L'objectiu de la iniciativa és revertir el que descriu com un "error" pel trencament del consens independentista que comporta l'acord entre socialistes i republicans.

Aquesta és la primera valoració pública que fa el president sobre l'acord conegut ahir per a la creació d'un mesa de diàleg entre el govern de l'Estat i el Govern de la Generalitat per a la resolució del conflicte polític i que va provocar una intensa resposta des de les files de JxCat i del mateix president, Quim Torra.

Puigdemont ha advertit, a través de Twitter, que fins ara les etapes decisives del procés independentista havien estat "compartides i decidides enmig d'un consens molt ampli", però que amb l'acord a què han arribat PSOE i ERC per a l'abstenció dels republicans al debat d'investidura, això "ha deixat de ser així", la qual cosa, ironitza, ha atorgat una nova oportunitat "als teòrics de la desunió".

El president expressa en les seves piulades tot el respecte per l'acord d'investidura però reclama també el respecte per a aquells que mostren reserves. "No som menys madurs i menys dialogants pel fet que pensem que els acords amb els nostres repressors han de poder ser planificats i treballats conjuntament", afegeix.

Puigdemont, que reclama un espai compartit on tots els actors, també els crítics, puguin participar en les decisions estratègiques, no defuig la picabaralla que es va desfermar ahir entre les files de JxCat i ERC arran de les crítiques a aquest pacte. Considera que el discurs crític amb l'acord dels republicans, que emmarca com a "estratègia de partit", per part dels qui privilegien l'estratègia de país és respectable i no converteix en "senyalador de traïdors".

De fet, dedica un dard, sense citar-lo explícitament, al líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ahir es va convertir en un dels protagonistes dels retrets entre les dues forces independentistes. "Sé el que és que t'acusin de traïdor o de vendre't per 155 monedes de plata només per plantejar unes eleccions a canvi d'aturar el 155. No érem immadurs aleshores ni ho som ara", afegeix.

Respecte i lleialtat

En qualsevol cas, retreu no haver estat informats sobre el contingut de l'acord fins que aquest va estar ja tancat, i adverteix que hi hauria d'haver hagut "més respecte i lleialtat" si la voluntat era que JxCat hi participés.

El president conclou reclamant continuar fent política "des del respecte mutu", fixant de manera compartida les condicions d'una taula de negociació.