El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una entrevista al diari eslovac Dennik SME, que "Espanya no és reformable" i que per això a Catalunya li cal la independència. "Espanya no es pot reformar i Catalunya mai no serà lliure mentre en formi part", ha afegit.

Puigdemont ha concedit l'entrevista arran de la votació la setmana vinent del suplicatori per treure-li la immunitat com a eurodiputat, i valora aquesta situació apuntant que la pugna definitiva serà al Tribunal de Justícia de la UE. "Veurem què passa quan la votació arribi al ple del Parlament Europeu. El resultat [en comissió] era d’esperar. Però estem molt satisfets d’haver aconseguit tornar a provocar un debat sobre el problema de Catalunya. La decisió final la prendrà finalment el Tribunal de Justícia Europeu, on recorreré si els eurodiputats tomben la meva immunitat. No es tracta només dels nostres drets, sinó també dels drets dels més d’un milió d'electors que ens van votar", afirma Puigdemont.

Diari eslovac Puigdemont

"L'expresident català Puigdemont: L'única via és la independència, Espanya no es pot reformar", titula Dennik SME

El president apunta que, si la qüestió arriba al Tribunal de Justícia europeu, se centraran a plantejar la qüestió del suplicatori, perquè allà només es poden impugnar accions de les institucions europees.

El diari pregunta si Espanya és una dictadura i la resposta de Puigdemont és matisada. "És evident que no és una democràcia exemplar. Per exemple, un artista [Havél] és ara a la presó perquè els seus textos critiquen el Rei", explica.

Mentrestant, el grup dels Verds / Aliança Lliure Europea ha aprovat votar en contra del suplicatori.

El grup dels Verds/ALE compta entre els seus membres els dos eurodiputats d'ERC, Diana Riba i Jordi Solé. També hi van intentar incorporar-s'hi Puigdemont i Comín quan van prendre possessió de l'escó, però davant les reticències internes van acabar retirant la peticióAquest grup disposa de 73 dels 705 diputats de l'Eurocambra i la decisió de votar en contra del suplicatori ha estat adoptada per unanimitat.

El suplicatori ha estat debatut pels membres del grup abans d'acordar el vot en contra. S'han registrat diferents intervencions sobre el tema, segons fonts dels Verds consultades per ElNacional, que han avalat la decisió.

De fet, l'eurodiputat dels Verds Sergey Lagodinsky ja va deixar clar la setmana passada quan es va votar el suplicatori en el marc del Comitè d'Afers Jurídics el seu vot en contra, argumentant que el processament dels polítics independentistes està polititzat i és desproporcionat.