Carles Puigdemont, president del Consell per la República, ha deixat clar que cal assolir la independència "per preparació". Així ho ha defensat aquest divendres a la Catalunya Nord: "El Consell és el camí central de l'independentisme perquè hi ha dos extrems: el diàleg màgic, que diu que sense raó l'Estat espanyol, si fas cara de bon noi, et farà un referèndum, i un altre que diu que per generació espontània es premerà un botó i es farà la república".

El vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, també ha defensat que assolir la independència de Catalunya "no és una qüestió de terminis, sinó de preparació", matisant així la proposta de l'ANC al president Pere Aragonès de fer efectiva la independència a la segona meitat del 2023. Comín ha estat crític amb la taula de diàleg assegurant que "no està donant fruits" i que és moment de "recuperar el mandat de l'1-O". “Cal acabar amb un cicle de la taula de diàleg que no ha portat enlloc i recuperar l’objectiu de fer efectiu el mandat de l’1-O. El vicepresident del Consell ha recordat que la missió de la institució independentista és "impulsar l'estratègia i culminar la independència de Catalunya" i ha apuntat que, per aconseguir-ho, cal utilitzar "la via de la confrontació". 

consell per la republica canet de rosselló / Consell per la República
Membres del Consell per la República a Canet de Rosselló

Després de la reunió, el Consell per la República ha fet la Signatura de Cartes de Compromís de 32 nous Consells Locals per tal d'acabar "de culminar les passes de la legitimació". Comín ha agraït la feina feta des dels diferents municipis i ha assegurat que la seva tasca fa que "l'exili tingui sentit". Per la seva part, Puigdemont també ha agraït la feina "fonamental" dels Consells Locals i ha assegurat que cadascun d'ells formen part d'uns "fonaments sòlids d'allò que es va començar a construir fa cinc anys de manera oficial, legal i vinculant". En aquest sentit, el president a l'exili ha destacat que "la independència és un dret que es va guanyar a les urnes", en un 1 d'octubre que "va ser una derrota, en tots els fronts, de l'Estat espanyol". 

A banda d'aquesta jornada, el Consell per la República Catalana es tornarà a reunir aquest diumenge a les 10.00h per celebrar el ple presencial de l'Assemblea de Representants, on es votarà el reglament que han preparat durant els últims mesos.