La decisió del president Pere Aragonès de destituir el vicepresident Jordi Puigneró és "un error històric que posa en perill la continuïtat del projecte independentista", a parer de Junts per Catalunya. El partit ha expressat en un comunicat tot el seu suport al qui també era titular del Departament de Polítiques Digitals i Territori i han qualificat la tasca de Puigneró d'"impecable, lleial i solvent". Des de Junts, sostenen que la destitució que ha adoptat Aragonès "vulnera l'acord de govern signat entre els dos partits i defrauda el mandat electoral del 14-F". De fet, indiquen que així li ho ha traslladat el secretari de la formació, Jordi Turull, al president de la Generalitat, en la reunió que han mantingut després que Aragonès reunís el Consell Executiu de manera extraordinària.

🔴 Aragonès cessa Puigneró per no haver-lo informat sobre la qüestió de confiança

❗ Crisi de Govern a Catalunya, DIRECTE

TUIT comunicat Junts cessament puigneró 1
Primera part del comunicat publicat per Junts per Catalunya.
TUIT comunicat Junts cessament puigneró 2
Segona part del comunicat publicat per Junts per Catalunya.

Per la seva banda, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat al cessament de Jordi Puigneró a través de Twitter i ha volgut lloar "la lleialtat" del ja exvicepresident. "La lleialtat que importa és la lleialtat a Catalunya, ell l'ha demostrada sempre, i de fa anys". En aquesta línia, Puigdemont ha criticat que "d'alguns altres no podran dir el mateix quan hagi de deixar el càrrec". Per últim, li ha agraït la feina i el fet d'haver "posat les bases de la sobirania digital del país".

TUIT carles puigdemont cessament jordi puigneró
La piulada de Carles Puigdemont en què reacciona a la destitució del vicepresident Jordi Puigneró.

Tot i que estava previst que l'executiva de Junts per Catalunya es reunís la tarda d'aquest dimecres, finalment ha quedat ajornada al dijous. La reunió tindrà lloc a partir de les 10 del matí i hi abordaran "l'escenari polític", així com l'adopció de "les decisions que pertoquen, sempre pensant en el progrés i el benestar dels catalans i en l'assoliment de la independència com a objectiu".

Primera reacció de Puigneró després de la destitució

La primera reacció de Jordi Puigneró, després que Pere Aragonès anunciés que el cessava de les funcions de vicepresident, ha arribat a través de Twitter. Precisament ho ha fet en resposta a la piulada de suport que ha publicat el president a l'exili, Carles Puigdemont. El santcugatenc ha agraït al també eurodiputat el missatge i ha manifestat: "Em poden cessar de vicepresident, el que no cessarà mai és el meu compromís per treballar per la independència de Catalunya".

TUIT jordi puigneró cessament

La qüestió de confiança, el motiu de la discòrdia

La jornada del dimecres arrencava amb el president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró cancel·lant les seves agendes per abordar la greu crisi del Govern. Aragonès considera que és una "deslleialtat" que Junts per Catalunya l'instés en el debat de política general a sotmetre's a una qüestió de confiança. Davant d'aquesta situació, el president ha convocat un Consell Executiu extraordinari per saber si els consellers de Junts també aproven aquesta opció i, més tard, ha mantingut una altra reunió al Palau de la Generalitat amb el secretari general del partit, Jordi Turull.

El resultat és que el president de la Generalitat ha decidit cessar el vicepresident i (fins al moment) màxim representant de Junts al Govern, Jordi Puigneró. Aragonès s'ha emparat en una "pèrdua de confiança" perquè, diuen des de Presidència, Puigneró sabia que el grup parlamentari de Junts plantejaria una qüestió de confiança i no va informar al republicà. El president ha defensat que, tot i ser un pas que el "dol", és "del tot necessari el cessament perquè les institucions no poden estar permanentment en qüestió".

La conseqüència, per ara, és que la figura de la vicepresidència desapareixerà "fins que Junts proposi un substitut", ha indicat Pere Aragonès. Pel que respecta al Departament de Polítiques Digitals i Territori, transitòriament assumirà les competències algun dels actuals consellers del Govern fins que es designi un nou titular. Sobre la continuïtat de l'executiu, Aragonès ha asseverat que ell prefereix que Junts segueixi formant part del seu gabinet perquè "la feina feta és bona i conjuntament avancem més". Ara, totes les mirades se situen a l'executiva de Junts d'aquest dijous.