El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, estan reunits al Palau de la Generalitat per avaluar la crisi oberta entre els socis de Govern. La trobada s'està celebrant després que el president s'ha reunit durant dues hores amb els membres del Consell Executiu per avaluar el xoc escenificat la nit de dimarts al debat de política quan Junts va emplaçar-lo a sotmetre's a una qüestió de confiança. Des de presidència de la Generalitat s'ha anunciat que Aragonès compareixerà davant la premsa en acabar la trobada amb Turull des de la Galeria Gòtica. Segons fonts de l'executiu, Aragonès hauria fixat un termini de 48 hores perquè Junts aclareixi la seva situació. En cas contrari els emplaçaria a abandonar el Govern. 

Diferents fonts consultades per ElNacional.cat, han explicat que el president ha escoltat el parer un a un de tots els membres del gabinet. Aragonès els ha interrogat sobre si coneixien la proposta de Batet d'emplaçar-lo a una qüestió de confiança i si hi estaven d'acord. Els consellers havien consensuat abans d'entrar a la reunió el posicionament que han exposat a favor de mantenir els acords de Govern i continuar al gabinet. Així mateix, han admès que desconeixien la intenció de la direcció del grup de plantejar la qüestió de confiança. Tot tret del vicepresident, Jordi Puigneró, que sí n'estava al corrent. La conclusió que Aragonès hauria extret de l'intercanvi d'opinions és que el posicionament a Junts no era ni clar ni unànime, segons s'ha apuntat des de presidència. Per contra, Junts ha fet públic un comunicat on ha assegurat que tots els consellers s'haurien expressat en la mateixa línia exposada pel president del grup Parlamentari.

No hi haurà qüestió de confiança

Aragonès hauria advertit els consellers, segons diverses fonts consultades, que no es presentarà a una qüestió de confiança i els ha retret que existeix un conflicte de lleialtats dins del Govern. Pel que fa les crítiques sobre incompliments que li ha dedicat Junts les darreres setmanes, ha assegurat que té voluntat de complir els acords i ha insistit que havia avançat la seva proposta sobre l'acord de claredat abans d'exposar-la a l'hemicicle.

 La reunió extraordinària del Govern l'ha convocat el president a la una del migdia després que a primera hora del matí havia buidat tota la seva agenda per abordar la crisi oberta. El vicepresident, Jordi Puigneró, i els consellers de Junts han preparat la trobada en un dinar al Parlament en què han participat, la presidenta del partit, Laura Borràs, el secretari general, Jordi Turull, el president del grup parlamentari, Albert Batet, i el vicepresident i portaveu del partit, Josep Rius. Després del dinar els consellers de Junts han arribat plegats al Palau de la Generalitat per participar a la reunió del Govern.

Enfront d'aquesta voluntat de Junts de plantejar un posicionament col·lectiu, ha transcendit que la intenció del president era reclamar als consellers que es posicionessin un a un sobre la crisi creada. Esquerra no amaga la intenció de burxar en les divergències existents a Junts sobre la conveniència de seguir al Govern.

La proposta va sorprendre també a Junts

De fet, la intervenció de Batet va agafar per sorpresa també la major part dels dirigents de Junts, atès que només coneixien la seva intenció de reclamar una qüestió de confiança a Aragonès els màxims responsables del partit i no n'havien informat l'executiva ni el grup parlamentari ni els consellers. 

La crisi entre els dos partits del govern s'ha desbordat després que en el darrer tram del ple de política general, el president de Junts, Albert Batet, va reclamar a Aragonès que compleixi els compromisos pendents del pacte de Govern i que, en cas contrari, se sotmeti a una moció de confiança. En resposta, Aragonès, visiblement irritat, va emplaçar els socis a prendre una decisió amb celeritat sobre la seva continuïtat a l'executiu i els va advertir que, per la seva banda, també ell adoptaria les mesures que fossin necessàries. Dimarts, es va aixecar el ple del Parlament passades les 11 de la nit, amb el Govern obert en canal, i aquest dimecres al matí s'han multiplicat els rumors sobre una possible sortida de Junts de l'Executiu.