En ple debat sobre l'aplicació de la sentència del Suprem que obliga a fer el 25% d'ensenyament en castellà i enmig de la negociació sobre la protecció del català a llei de l'audiovisual, el president Carles Puigdemont ha llançat un avís sobre la necessitat de "passar a l'acció" en defensa de la llengua. "L'actitud d'abaixar el grau d'exigència no estalvia les campanyes agressives i xenòfobes contra els parlants d'una llengua minoritzada", adverteix Puigdemont en un fil de piulades on emplaça a defensar la llengua des de tots els àmbits on sigui possible, l'administració, els jutjats o el TEDH si cal. El líder independentista assegura que el dret a l'opció lingüística s'ha de respectar per a tothom i en aquest sentit, són els catalanoparlants els qui hi tenen més a guanyar, per la qual cosa crida a exigir el compliment de les lleis que protegeixen els drets lingüístics.

Puigdemont engega el seu fil de piulades advertint, sense citar en cap moment el Govern de la Generalitat ni els partits, contra el relaxament en la defensa del català i avisa que l'Estat i el govern espanyol només protegeixen la llengua castellana.

Captura piulada krls

El president adverteix que les campanyes contra el català existiran igualment, i per tant reclama passar "a l'acció". "Tenim lleis que hem de fer servir per fer valer els nostres drets lingüístics. Cal que tothom compleixi la llei, i que qui no ho faci assumeixi les conseqüències", reclama abans d'acabar amb un irònic: "anava així, no?".

Captura de Pantalla 2021 12 10 a les 15.22.06

Per aquesta raó, el líder independentista considera que cal recórrer davant de l'administració, els jutjats i fins i tot acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans "quan calgui". "Tot incompliment de les lleis que obliguen a atendre en català ha de tenir conseqüències. Perquè la nostra és una llengua minoritzada i amenaçada i ha de ser objecte d'especial respecte i protecció", reclama.

Captura de Pantalla 2021 12 10 a les 15.22.19

Puigdemont adverteix que cal exigir que es respectin els drets lingüístics de tothom, els castellanoparlants i els catalanoparlants. "Els qui més hi tenim a guanyar som els catalanoparlants, perquè la nostra llengua és ignorada sistemàticament en àmbits on la llei diu que hauria de ser respectada", adverteix.

Captura de Pantalla 2021 12 10 a les 15.21.53

Prèviament, assegura que ni l'Estat ni el govern espanyol "no han sortit mai a defensar els drets dels catalanoparlants vulnerats per funcionaris públics i per empreses públiques i particulars", la qual cosa demostra segons afegeix que: "No són ni el nostre Estat ni el nostre Govern, perquè mai no han alçat la veu per nosaltres".

Captura de Pantalla 2021 12 10 a les 15.21.33

 

A la imatge principal, el president a l'exili Carles Puigdemont en una roda de premsa al Parlament Europeu / Efe