Ja fa deu dies del xoc per la protecció del català a la llei audiovisual i encara no s'ha resolt malgrat les negociacions reestablertes entre el govern espanyol i ERC. Els republicans no ho veuen imminent; més aviat ho veuen encara lluny. De fet, han pressionat registrant esmenes parcials als pressupostos de l'Estat en la seva tramitació del Senat i avisen que encara no hi ha res tancat, que encara falta. En canvi, des de La Moncloa són optimistes i confien que "en les pròximes hores" seran capaços d'arribar a un acord definitiu amb els republicans que desencalli la qüestió i desactivi aquestes esmenes. Així ho ha assegurat aquest dijous la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que avui ha presentat el projecte de pressupostos de l'Estat al Senat en el debat a la totalitat. Els comptes han superat aquest primer pas a la cambra alta, rebutjant els cinc vetos amb els vots d'ERC, i continuen la seva tramitació.

 

ERC va renunciar a presentar esmena a la totalitat, que s'han debatut i tombat avui, però no ho ha fet a registrar esmenes parcials, que endarreririen l'aprovació definitiva dels comptes, que haurien de tornar al Congrés dels Diputats. Les ha anunciat Mirella Cortés, portaveu dels republicans al Senat, durant la sessió d'aquest dijous. Es tracta d'una sèrie d'esmena territorials que afectarien inversions al Bages, el Delta de l'Ebre, el Maresme, el Tarragonès o Lleida, així com una clàusula de compliment d'inversions i un nou fons covid de 13.000 milions d'euros. Tot plegat, com no amaguen, per a pressionar La Moncloa. Recorden que el seu suport no està garantit.

 

"La nostra intenció és que el govern doni resposta a les demandes d'Esquerra Republicana per garantir drets als catalans i les catalanes, així com protegir les llengües minoritàries; i fins ara no ha estat així", ha criticat Cortés al ple del Senat. "A Esquerra Republicana continuarem utilitzant la nostra força negociadora per aconseguir avenços concrets en el present. Volem posar els nostres vots al servei de la ciutadania de Catalunya i de les seves demandes, perquè Catalunya necessita inversions en infraestructures, i Catalunya necessita que la llei audiovisual blindi la llengua catalana a totes les plataformes digitals", ha insistit la portaveu republicana.

Des del govern espanyol sona una altra música i ho veuen més imminent. En una atenció als mitjans de comunicació aquest dijous a la tarda, la ministra d'Hisenda ha recordat que continuen parlant amb ERC i ha assegurat que està "confiada que en les pròximes hores podrem arribar a un acord". María Jesús Montero ha defensat que estan d'acord en allò "essencial", que és "la protecció de les llengües cooficials", però que han de "donar amb el text jurídic que realment ens permeti complir amb aquest objectiu".

"Espero que en les pròximes hores, ERC pugui anunciar ja el seu acord definitiu i puguem aclarir aquest dubte que ha estat planant sobre el ple", ha insistit Montero, que ha assenyalat que és una qüestió de com apareix redactat a la futura llei perquè no deixi lloc per "males interpretacions". Com a contrapartida a aquest hipotètic acord, ha plantejat la dirigent socialista, ERC retiraria aquestes esmenes parcials.

“Tranquils” a La Moncloa

Fonts de La Moncloa expressen que estan “tranquils”. En primer lloc, perquè els pressupostos de l’Estat ja han superat la tramitació al Senat. Per tant, en el pitjor dels escenaris, només s’endarreriria l’aprovació final, però no faria perillar els comptes públics. En segon lloc, afegeixen aquestes mateixes fonts, estan “tranquils” perquè comparteixen els mateixos objectius que ERC en la llei audiovisual. “Només falta trobar el mecanisme per a conjugar-ho tot”, assenyalen des de l’executiu central. Ja s’estan intercanviant propostes i esperen una entesa al més aviat possible. “Si pot ser demà, millor”, conclouen.