L'atac d'un espanyolista al president Carles Puigdemont a l'aeroport de Viena, quan anava a buscar l'avió per tornar a Brussel·les, ha arribat a la premsa d'Àustria. El diari Kurier i el Der Standard han fet pública la situació que va viure el president a l'exili en visitar el país per fer una conferència a la Central European University. Segons recullen els mitjans austríacs, Puigdemont va ser "colpejat i insultat a l'aeroport de Viena" després de viatjar a la ciutat "des del seu exili per donar una conferència sobre la situació política a Catalunya".

"Segons les seves pròpies declaracions Carles Puigdemont va rebre un cop a l'espatlla d'algú que li va cridar en castellà al passar: A la presó! La persona va fugir sense "tenir cor de mostrar la cara", ha fet constar tots dos mitjans. A més, el Kurier ha destacat que, segons l'opinió de Puigdemont, "l'atac va ser una mostra de "descontentament" per la bona acollida que suposadament va rebre a Àustria pel que fa als esforços independentistes de Catalunya". Aquest diari també ha informat que l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, "ha apuntat que, per llei, Puigdemont té dret a escorta" i ha subratllat que el cap de l'oficina del president a l'exili, Josep Lluís Alay, assegura que "en molts viatges internacionals ens trobem amb espanyols que insulten el president Puigdemont".

Per contextualitzar qui és Carles Puigdemont, tant el Kurier com el Der Standard han recordat que és "l'expresident autonòmic de Catalunya i aleshores cap del partit Junts per Catalunya", el qual "va celebrar el 2017 un referèndum d'independència malgrat la prohibició de la justícia espanyola. Va sortir d'Espanya per evitar el processament. Alguns dels seus companys de l'època van ser condemnats a llargues penes de presó".

Puigdemont va viatjar a Austria per fer la conferència 'La lluita per assolir l'estatus d'Estat i la sobirania a Europa: el cas de Catalunya' a la Central European University. Davant d'una gran assistència, Puigdemont va explicar l'experiència del referèndum de l'1 d'Octubre i va defensar que "la revolució catalana és radicalment democràtica". El president va deixar clar que el moviment independentista "no és una revolució nacionalista típica amb un fort component ètnic i aquella regla d'una nació, una llengua'". "No ens hem complicat la vida d'aquesta manera tan sols per replicar Espanya a un nivell més petit, canviant el nom i la bandera però mantenint un Estat antiquat", va destacar.

El president també va subratllar que l'independentisme vol abandonar les pràctiques antidemocràtiques espanyoles i crear un model molt més inclusiu i permissiu. "Que ningú sigui enviat a presó per les seves opinions polítiques, o per cantar cançons en contra del rei. Que no s'espiï la seva població i que la monarquia no sigui sacrosanta", va concloure.