Besalú està de Festa Major i ha comptat amb la presència d'un pregoner molt especial; el president a l'exili, Carles Puigdemont. "Encara ens esperen proves molt dures", ha alertat el president en un vídeo, és per això que ha animat els habitants de Besalú a "agafar forces i recordar els que no poden ser a la Festa Major: els que som a l'exili, els presos o tots els que estan en alguna causa judicial".

El president ha explicat que "encara queda tram per recórrer" però ha enviat un missatge tranquil·litzador i ha assegurat: "Ho farem, perquè si hem superat tot el que ha passat i encara estem dempeus i mobilitzats, què no podem superar?". Segons Puigdemont, els catalans ja "hem superat les dificultats més fortes que ens podíem trobar a les nostres vides".

El pregó del president a l'exili ha estat alentidor, ja que considera que "els nostres adversaris, els que ens volen mal, els que voldrien que ni tan sols somiéssim amb una república independent ja no saben què més fer". Puigdemont assegura que l'Estat ha arribat a un punt en què "per frenar una cosa que no es pot frenar" han hagut de recórrer a mesures com "el fanatisme judicial, la violència policial i les mentides".

Agraeix la feina dels ajuntaments

El president ha volgut agrair la tasca dels ajuntaments i el seu paper en el procés: "La Festa Major és important perquè posa en relleu el que representen els ajuntaments en un país. Catalunya té una gran capital que necessita una xarxa de pobles". Per exemplificar-ho ha recordat el referèndum de l'1 d'octubre i ha posat de relleu "la solidaritat per la llibertat i la república" dels consistoris.

Finalment, el president català ha mirat al futur i ha desitjat no fer el pregó de Besalú l'any vinent "i poder ser en persona a la festa". Puigdemont indica que si fos a la festa "voldria dir que estem celebrant la llibertat, no només dels presos i exiliats, la llibertat de tots vosaltres".