El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost amb contundència les amenaces de la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, que en els últims dies ha recordat el paper de les forces armades espanyoles com a garants de la unitat territorial, en al·lusió al referèndum d'independència català.

"Si creuen que brandant uniformes militars ens acoquinaran van molt equivocats. #Catalunya fa temps que ha deixat enrere el seu pitjor enemic: la por", ha afirmat Puigdemont des del seu compte de Facebook.

 

L'article 8.1 de la Constitució espanyola estableix que "les Forces Armades, constituïdes per l'Exèrcit de Terra, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire, tenen com a missió garantir la sobirania i independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordinament constitucional".

La titular de Defensa ha fet especial èmfasi en les últimes setmanes en recordar el paper dels exèrcits espanyols pel que fa a la "defensa" de la unitat interior. I ho ha fet en actes oficials de màxima rellevància castrense.

Aquest 4 de juliol, en la celebració dels 40 anys del Ministeri de Defensa, a Madrid, Cospedal va remarcar que "per terra, mar i aire, les Forces Armades i la Guàrdia Civil es troben on calgui protegir els valors de la democràcia i de la Constitució, però també la integritat i sobirania d'Espanya". En paral·lel, Jx-Sí, la CUP i el Govern presentaven el projecte de la Llei del Referèndum d'Autodeterminació.

L'endemà, des de San Fernando (Cadis), la ministra aprofitava una entrega de despatxos a sotsoficials de l'Armada espanyola per assenyalar que l'arma naval és l'exemple del "valor de la unitat d'Espanya, que ens fa més forts i més grans".

De fet, l'ofensiva de la ministra va començar el 19 de juny passat, quan va reunir a Barcelona el Consell Superior de l'Exèrcit, una trobada del tot inusual a la qual van assistir, a més de Cospedal, el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit (JEME), general Francisco Javier Varela Salas, els tretze tinents generals en servei actiu, el general de divisió en cap de la Força Logística Operativa i el secretari del consell, també general de divisió. En acabar la cimera, Cospedal va afirmar: "Cal deixar de banda el que ens separa, perquè la unió, és ben sabut i ho saben molt bé els militars, és el que fa la força".