El president Carles Puigdemont ha convocat el grup parlamentari de Junts per Catalunya aquest dissabte a Alemanya. La reunió es produirà l'endemà del ple que manté dins l'ordre del dia la reforma de la llei de Presidència impulsada per JxCat per poder investir Puigdemont a distància. S'espera que dissabte, el president indiqui quines són les passes a seguir un cop s'aclareixi el recorregut que li queda a la reforma de la llei de Presidència, i a falta de tan sols 17 dies perquè acabi el termini per poder investir un president. Segons fonts de JxCat l'única indicació del seu líder és, per ara, la convocatòria per dissabte, de manera que encara no s'ha tancat ni l'hora ni el lloc del conclave. 

Tres escenaris possibles

Fonts de JxCat esperen que dissabte, Carles Puigdemont anunciï la seva decisió sobre la investidura, després d'uns dies de valorar diversos escenaris. Una primera possibilitat és proposar un quart candidat a la investidura -cada cop pren més força el nom d'Elsa Artadi- que serveixi per formar Govern, evitar eleccions i intentar acabar amb l'aplicació de l'article 155. Aquest escenari també permetria engegar el Consell de la República, l'executiu a l'exterior que comandarien els consellers destituïts que romanen "a l'exili". La via del quart candidat és, per ara, la que sona amb més força, d'acord amb el que sempre han justificat Puigdemont i JxCat: una repetició electoral no beneficia ningú.

La segona possibilitat és insistir en les candidatures dels tres noms que JxCat ja ha posat damunt la taula: el propi Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull -els dos darrers empresonats a Madrid-, argumentant l'aval de l'ONU per a l'expresident de l'ANC, i que el conseller de Presidència destituït té pendent la segona votació de la seva investidura.

Finalment, un tercer escenari -remot, segons les fonts consultades- és que Puigdemont anunciï que aposta per forçar noves eleccions després que l'Estat hagi vetat els tres candidats de JxCat. El termini del 22 de maig, però, fa perdre força a aquesta estratègia, sobretot tenint en compte que des del grup sempre han assegurat que no es forçaria el calendari fins al final.