El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest divendres el treball realitzat pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE) davant d’un Estat que “és capaç de recolzar-se a les clavegueres per vulnerar l’Estat de Dret”.

Puigdemont ha fet aquestes declaracions en l’acte de presa de possessió de Margarida Gil com a nova membre del CGE al Palau de la Generalitat, el dia després que l’òrgan consultiu publiqués el seu informe sobre la reforma del Reglament del Parlament proposada per JxSí i la CUP i que marca quins són els límits de la lectura única per tramitar una proposició de llei.

“Ens marqueu una guia de conducta que busquem sempre la manera de complir-la”, ha ressaltat Puigdemont, després d’assegurar que creuen en la institució i que, tot i que li hauria agradat que els dictàmens fossin vinculants, això no li resta rigor ni autoritat. 

Puigdemont ha afegit que "l'Estat de Dret és el que pot mirar als ulls dels ciutadans i dir: no he fet ús dels enormes recursos que em dona el poder per regatejar l'Estat de Dret, com ha passat aquests dies".

A més a més, ha reiterat que el futur de Catalunya serà el que triïn els ciutadans, i que el que vulguin sempre ha d'estar acompanyat pel rigor, "i el rigor es basa en una idea del dret, de les lleis, de l'actitud i de la conducta pública que no pot oblidar mai el bé comú". 

Segons Puigdemont, quan les institucions trenquen aquest vincle cal intentar recompondre'l perquè, al seu parer, hi ha d'haver "una comunió deliciosa i delicada" entre institucions, ciutadania i marc legal per poder servir les necessitats canviants de les persones.