El Consell de Garanties Estatutàries ha publicat aquest dijous el seu informe sobre la reforma del Reglament del Parlament proposada per Junts pel Sí i la CUP. L'informe del Consell, que ha estat aprovat per unanimitat, marca quins són els límits de la lectura única per tramitar una proposició de llei. 

Segons el dictamen del CGE -òrgan consultiu de la Generalitat, però no vinculant-, no es detecten "problemes de constitucionalitat" en el fet que la lectura única sigui proposada per un sol grup i no pel conjunt de la Cambra. Això sí, assenyala que la lectura única s'ha de limitar a casos en què la "simplicitat" de la norma ho permeti. En cas de no ser així, l'òrgan assegura que seria "contrari" a la Constitució i l'Estatut.

"En la mesura que omet el requisit de 'si la naturalesa de la proposició ho aconsella o la simplicitat de la formulació ho permet' vulnera els articles 23 de la Constitució i el 29.1 de l'Estatut", assegura el Consell en les seves conclusions. A més, l'òrgan consultiu recomana que l'article 135 de la reforma del reglament del Parlament "prevegi explícitament la facultat de presentar esmenes" per tal de garantir el dret dels diputats.

El CGE admet que "la legitimació per proposar la lectura única per un grup parlamentari i no pel conjunt de grups de la cambra és una opció normativa que, amb independència que pugui ser valorada com a més o menys afavoridora dels consensos, no presenta en si mateixa problemes jurídics de constitucionalitat". Però més enllà d'aquesta qüestió, sí que conclou unànimement que l'apartat 2 de l'article 135 de la proposta de reforma del Reglament, referit als requisits de la tramitació de les iniciatives legislatives per lectura única, "vulnera la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya".

Aquesta vulneració, indica el Consell de Garanties, es produeix en la mesura que "omet" el requisit de "si la naturalesa de la proposició ho aconsella o la simplicitat de la formulació ho permet" referit a proposicions de llei, cosa "contrària al marc constitucional i estatutari". Per al CGE, la lectura única "no resulta procedent per a la tramitació de lleis de contingut substantiu complex, no per a la innovació significativa en un sector de l'ordenament jurídic o per a la reforma estructural del sistema institucional". Com tampoc "seria opció massa adequada en casos d'elevada sensibilitat social o política de la matèria en les quals es dona una evident falta de consens mínim entre les forces parlamentàries".

Crítiques de l'oposició al reglament

L'informe arriba després que el passat 6 de juny, JxSí i la CUP donessin llum verda en comissió a la seva proposta de reforma del reglament de la cambra catalana per aprovar de forma exprés les anomenades 'lleis de desconnexió' amb l'Estat i per habilitar el Parlament durant la segona quinzena d'agost, una reforma que l'oposició catalana va recórrer. 

De fet, l'informe arriba després que Cs i PSC portessin la reforma del reglament impulsada per JxSí i la CUP al Consell de Garanties Estatutàries en considerar que vulnerava la llei. Això sí, el dictamen del Consell de Garanties no és vinculant, així que la reforma es podria aprovar igualment al Parlament aquest juliol. 

L'informe del Consell de Garanties Estatutàries ha creat aquest dijous un gran rebombori entre els diferents grups del Parlament. Mentre Junts pel Sí assegura que avala la tramitació exprés, l'oposició assegura que el text conclou que es vulnera la Constitució i l'Estatut.