El president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín han arribat a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg a tres quarts de dues de la tarda d'aquest dilluns. Això ha estat sis mesos després del 2 de juliol, quan es va constituir la Cambra i no van poder travessar la frontera entre França i Alemanya.

Dins l'edifici els esperaven el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, encapçalant una àmplia delegació política amb quatre consellers i representants de tots els grups independentistes. A les portes del Parlament, uns centenars de persones esperaven des de mig matí suportant el fred intens d'Estrasburg.

Puigdemont i Comín han viatjat directes des de Waterloo en dos cotxes. Han aprofitat el viatge per treballar. Només han fet una parada per fer benzina i s’han adreçat a un hotel proper a la Cambra, on els esperaven alguns col·laboradors. D’allà han anat directament a la Cambra. Hi han entrat recorrent els darrers 500 metres a peu, passant per davant dels manifestants que els han acollit amb crits de suport, fins arribar al control de seguretat perseguits per càmeres.

Dins l'edifici, davant d’un núvol de periodistes, Puigdemont ha advertit que el Parlament Europeu no pot mirar a una altra banda el torcebraç polític que es viu a Catalunya. Darrere seu, alguns manifestants aixecaven cartells amb la imatge d'Oriol Junqueras.

El president ha assegurat que es troba feliç i satisfet per la seva entrada al Parlament. Considera que aquest moviment demostra que l'exili era "el camí correcte per obtenir victòries". "Mantenir-nos, resistir, plantar cara, no cedir ni un mil·límetre, fer front a les dificultats i, quan hi ha oportunitats, aprofitar-les. Avui és una oportunitat i la volem aprofitar", ha explicat a ElNacional.cat

Els dos polítics no han pogut amagar la satisfacció pel revés que avui ha hagut d'encaixar l'Estat espanyol contemplant com accedien al seu escó dins l'hemicicle. Puigdemont fins i tot ha intercanviat bromes amb el seu advocat, Gonzalo Boye. "Què? He guanyat alguna querella més?", li ha preguntat amb ironia.

A punt d'entrar a l'hemicicle, Puigdemont ha assegurat que sap què hi ve a fer al Parlament, que ja ho va advertir el 2017: ara la Cambra europea no tindrà més remei que escoltar Catalunya.

No ha estat fàcil i sap que tampoc ho serà d'ara endavant. Per això, davant del suplicatori anunciat pel jutge Pablo Llarena, recorda que malgrat tiri endavant continuaran sent diputats. "Estem preparats per lliurar aquesta batalla", assegura, alhora que reclama al president espanyol, Pedro Sánchez, "coherència" amb el discurs que va protagonitzar durant la investidura en què es va comprometre a desjudicialitzar la política.

A les cinc de la tarda, quan Puigdemont i Comín han ocupat el seu escó per primer cop, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha anunciat que assumien l'acta de diputat i que l'escó de Junqueras es manté vacant. Sassoli ha hagut de fer callar dos cops, el diputat de Vox que ha intentat interrompre el ple per denunciar la presència dels dos eurodiputats independentistes. Dimarts, Puigdemont es podrà dirigir per primer cop a l'Eurocambra.