Els ja eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín han mostrat en una concorreguda roda de premsa al Parlament Europeu el malestar per la decisió del president de la Cambra, David Sassoli, de declarar vacant l'escó d'Oriol Junqueras, i han assegurat que seguiran lluitant fins a aconseguir que se'l reconegui com a diputat. En ser interrogat sobre el suplicatori que es tramitarà davant la Cambra per aixecar la seva immunitat, Puigdemont ha reclamat "coherència" a Pedro Sánchez amb el seu compromís de desjudicialitzar la política.

Puigdemont ha recordat que Pedro Sánchez es va comprometre durant les negociacions prèvies a la seva investidura a desjudicialitzar la política i li ha reclamat "coherència entre el que es diu i el que es fa". "Que faci en tot l'àmbit on el partit socialista té responsabilitats el mateix que ha declarat en seu parlamentària. Si diu que vol desjudicialitzar la política tindrà una ocasió meravellosa per posar-ho en pràctica", ha advertit en referència al suplicatori que s'haurà de votar al Parlament Europeu per aixecar la seva immunitat que, segons el president, és "conseqüència directa de la judicialització de la política".

Junqueras

Només de prendre la paraula, Puigdemont ha assegurat que estaven orgullosos de ser al Parlament Europeu, però no estaven feliços perquè no hi era Oriol Junqueras. "Continuarem lluitant fins que Junqueras sigui reconegut com a eurodiputat", ha garantit.

També l'eurodiputada Diana Riba ha carregat contra la decisió de Sassoli de mantenir vacant l'escó del líder republicà i l'ha descrit com un atac directe a la sobirania de la Cambra. "[Sassoli] Ha admès que Junqueras ha estat diputat fins al 3 de gener i de cop han decidit que ja no ho era, sense sotmetre la decisió a la Cambra", ha retret. 

L'eurodiputada republicana ha anunciat que en les properes hores presentaran diferents mesures polítiques i judicials al respecte. De moment, ha explicat que portaran la decisió de Sassoli a la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament, mentre que en el camp jurídic recorreran al Tribunal General de la UE. En paral·lel impulsaran un recurs de súplica al Suprem i un recurs d'empara al TC. "No esperàvem que Sassoli fes aquest anunci", ha confessat Riba.

També el diputat Toni Comín ha denunciat que no funciona l'estat de dret a la política europea, perquè el jutge Manuel Marchena "mai no hauria d'haver dictat sentència" mentre hi havia la qüestió prejudicial en marxa. "Europa s'hi juga també la seva ànima, segons com gestioni el conflicte català", ha advertit Comín.

L'eurodiputat de Bildu Pernando Barrena s'ha sumat a la reclamació perquè es compleixin les sentències dels tribunals europeus, que han dictat que Junqueras és eurodiputat. "Només Espanya i Turquia no compleixen les decisions dels tribunals europeus", ha retret.

Barrena s'ha preguntat què ha passat perquè Sassoli fes marxa enrere en la seva decisió de reconèixer el diputat. "Crec que ha vist amenaçada la seva credibilitat i el seu suport per seguir com a president del Parlament per part de les delegacions espanyoles", ha apuntat.

Al llarg de la roda de premsa, Puigdemont ha assegurat que utilitzarà totes les prerrogatives que tenen com a eurodiputats, que mantindran a Bèlgica la base de la seva feina, però que continuaran lluitant perquè a Espanya també es reconegui la seva immunitat. "Lluitarem per poder fer també acció a territori espanyol", ha assegurat.

Puigdemont, que ha revelat que tècnicament no era el primer cop que trepitjava França des que és a l'exili perquè havia entrat en territori francés en escales tècniques de viatge cap a Anglaterra, ha assegurat que el primer que faria si entrés a territori espanyol seria anar a visitar els presos polítics.