Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín han accedit aquest matí a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, enmig d'una gran expectació mediàtica. Han entrat a territori francès aquest mateix matí, sis mesos després de la constitució de la Cambra, per ocupar per primer cop els seus escons dins l'hemicicle. "Avui podem dir que la crisi catalana ha impactat profundament en els fonaments constitucionals de la UE. És impossible que la UE continuï girant els ulls cap a un altre costat", ha assegurat davant d'un núvol de periodistes que esperava dins de la Cambra.

En una breu intervenció davant de la premsa en català, castellà, anglès i francès, Puigdemont ha recordat que fa quatre anys que va arribar a la presidència de la Generalitat i dos anys i dos mesos que són a l'exili després de ser "destituïts de manera il·legítima".

Tot i la satisfacció per l'accés a la Cambra, ha volgut subratllar que no hi poden ser tots avui perquè no hi ha pogut assistir Oriol Junqueras. "Si la UE fos realment una unió de drets i llibertat avui l'Oriol seria aquí", ha lamentat, a més de denunciar que Espanya "no respecta les regles del joc".

En qualsevol cas, s'ha mostrat convençut que el vicepresident, empresonat a Lledoners, encara té possibilitats d'aconseguir ocupar el seu escó i que així serà. "Hi ha molta gent a aquesta cambra que voldria que fos així. Pel bé d'Europa. És convenient per a aquesta Cambra que Oriol Junqueras sigui diputat", ha assegurat.

En relació a l'advertiment del jutge Pablo Llarena que serà empresonat si entra en territori espanyol, Puigdemont ha recordat que disposa d'immunitat a França però també a Europa i que si Espanya no ho respecta "vol dir que de nou Europa comença als Pirineus".

Pel que fa la petició del suplicatori per aixecar la seva immunitat, s'ha preguntat si el govern de Pedro Sánchez serà conseqüent amb el seu discurs d'investidura i apostarà per desjudicialitzar la política. "Estic convençut que si hi ha un temps nou al Govern espanyol, això s'ha de demostrar", ha reblat.