Nou gir de guió a la convocatòria electoral. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha advertit que el calendari que el president, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres situant les properes eleccions al Parlament per al dia 12 de maig li permetria ser present al debat d'investidura si es compleixen les previsions pel que fa a l'aprovació de l'amnistia. "I em faria molta il·lusió poder ser-hi present", ha assegurat.

Puigdemont ha recordat que el Parlament s'ha de constituir 20 dies després dels comicis, i a partir d'aquí, la presidència de la cambra haurà de proposar un candidat per a la investidura. Segons el polític independentista, aquest calendari té una "gran compatibilitat" amb el calendari previst per a l'aprovació d'amnistia, que ha de completar la seva tramitació a finals de maig. Un cop s'aprovi la llei d'amnistia, els jutges hauran d'aixecar les mesures cautelars, entre les quals, les ordres de detenció tant a l'Estat com les internacionals, la qual cosa li permetria tornar a entrar a l'estat espanyol sense risc de ser detingut. A més, ha recordat que, en cas que hi hagi un recurs o una qüestió davant del Tribunal Constitucional o una qüestió prejudicial al TJUE, les cautelars es mantindran suspeses.

 

 

"Jo hi podré ser"

"Així les coses, és bastant raonable pensar que al proper debat d'investidura del president de la Generalitat jo hi podré ser present", ha reblat.

Malgrat tot, Puigdemont no ha aclarit si té intenció d'encapçalar la candidatura de Junts al Parlament. De fet, ha donat a entendre que la decisió no està presa, atès que "ara mateix tot és molt prematur". En qualsevol cas, ha admès que això afectaria les seves previsions inicials de ser candidat al Parlament Europeu i que encara no ha tingut oportunitat d'abordar aquest tema amb el seu partit.

El Parlament ha tombat aquest dimecres els pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent, raó per la qual Aragonès ha reunit el seu Govern i ha anunciat la convocatòria electoral per al 12 de maig. Precisament, la situació a Junts, sense candidat designat al Parlament i amb Puigdemont encara pendent de l'amnistia, hauria estat un dels elements que han condicionat la decisió d'avançar els comicis amb tanta precipitació tenint a més en compte que el 9 de juny hi ha convocades les eleccions europees.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!