L'independentisme ha viscut les darreres hores una alenada d'aire gràcies a la sentència de la justícia europea. En només 24 hores ja hi ha hagut la primera conseqüència important: l'acreditació provisional de Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats de l'Eurocambra. Amb l'impuls que això suposa, el Consell per la República, que compta amb 84.000 inscrits, ha celebrat aquest vespre un acte amb la participació per videoconferència de tots dos, i també de Clara Ponsatí i Lluís Puig. La convocatòria ja estava prevista abans del veredicte del TJUE, però la decisió del tribunal ha insuflat una eufòria especial a la cita.

L'objectiu de la trobada, que ha tingut lloc a Sant Celoni, era la presentació pública de més d'un centenar dels anomenats Consells Locals per la República, agrupacions integrades per membres de la societat civil arreu del territori que s'autodefineixen com a "institucions locals lliures no sotmeses als poders de l'Estat espanyol per treballar per fer efectiva la independència". El conclave s'ha fixat la missió de "superar les batalles de partits, de sigles". 

Superat el tràfec de les últimes hores, Puigdemont s'havia estudiat bé el discurs, que ha centrat a reivindicar que "el paper de l'exili, la trinxera exterior, ha estat fonamental". El líder de JxCat ha posat en valor la seva tasca, que des del seu punt de vista ha servit per evitar que l'Estat espanyol aconseguís "escapçar el moviment". "Estem dempeus, ferms i decidits", ha manifestat. Alhora, ha aprofitat per subratllar com a "objectiu més important" el "reconeixement exterior de la República Catalana". El president ha tingut un record per a Junqueras i la resta de presos independentistes i s'ha acomiadat amb un "fins molt aviat" que ha fet vibrar la sala. 

"És molt difícil avui no anar amb un somriure d'orella a orella", ha confessat Comín. L'exconseller de Salut ha apuntat que ara toca "guanyar la batalla de la correlació de forces" i que la sentència del TJUE d'ahir és "un pas de gegant, històric". Tant és així que "a Madrid estan en pànic, a punt d'un atac de nervis", ha asseverat. Ara bé, ha posat l'èmfasi en la necessitat que en paral·lel a l'acció exterior se segueixi fent "feina interior", en la línia dels Consells Locals per la República. "Avui la República està molt més a prop", ha conclòs. 

La primera exiliada en prendre la paraula ha estat Clara Ponsatí, des d'Escòcia. L'exconsellera entrarà com a eurodiputada d'aquí a unes setmanes, quan s'activi el Brèxit i els britànics abandonin els seus escons. Aprofitant la connexió, ha volgut esperonar els presents. "La República no ens la farà la cort europea de justícia, l'hem de fer nosaltres sobre el terreny", ha sentenciat. 

Després d'ella ha estat el torn de Lluís Puig, que ha entrat des de Brussel·les. L'ex titular de Salut ha definit els Consells Locals com a eina "imprescindible" per assolir la República. Ell també ha volgut denunciar que "fa 35 hores que el vicepresident Junqueras està segrestat a Lledoners". I ha advertit que "no hem arribat fins aquí per arribar a cap pacte de res, sinó per arribar fins al final". 

Durant l'acte s'ha aprofitat també per aplaudir l'alliberament de tres dels CDR empresonats des del 23 de setembre i fins avui per part de l'Audiència Nacional a Madrid.