Xavier Buigas, Guillem Xavier Duch i Eduardo Garzón podran sortir en llibertat. La Fiscalia de l’Audiència Nacional va demanar la llibertat sota fiança per a tres membres dels CDR acusats de terrorisme i privats de llibertat des de fa gairebé tres mesos. I la sala d’apel·lacions ha decidit fer cas del ministeri públic i canviar el criteri per una fiança de 5.000 euros per a cadascun ells. Així ho ha acordat la sala després de celebrar aquest dijous quatre vistes, també la d’Alexis Codina, per a qui el ministeri públic va demanar mantenir la presó sense fiança.

D’aquesta manera, la sala penal ha estimat parcialment els recursos d’apel·lació dels tres detinguts i ha acordat la llibertat sota fiança. La mateixa sala els imposa l’obligació de comparèixer cada dilluns davant del jutjat, la prohibició de sortir d’Espanya, així com la fixació d’un telèfon, domicili i persona de contacte per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial. Els magistrats, però, desestimen les vulneracions de drets al·legades per les defenses. Segons la interlocutòria, el Jutjat Central d’Instrucció 6 de l’AN ha complert “de forma sobrada i escrupulosa” el dret a la tutela judicial efectiva.

La fiscalia va canviar el seu criteri i va demanar llibertat sota fiança de 9.000 euros per a Buigas, Duch i Garzón argumentant que aquests tres investigats no havien tingut contacte amb els suposats precursos d’explosius. Els set CDR empresonats i els dos en llibertat estan acusats per pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per causar estralls. Durant la vista d’aquest dijous, les defenses van tornar a demanar la llibertat, i l’acusació particular, exercida per l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme, la presó incondicional.

Segons l’Audiència Nacional, amb les diligències practicades fins ara, existeix “un elevadíssim índex de versemblança sobre la intervenció dels encausats en els fets delictius”. No obstant, “això no pot per si justificar la mesura cautelar de presó”. En aquest sentit, consideren que no hi ha risc de fuga amb l’aplicació de mesures menys gravoses com les acordades “atès el provat arrelament personal, familiar, social i econòmic que presenten”. Pel que fa a la destrucció de proves, justifiquen que “en el moment actual ja han estat practicades gairebé la totalitat de les proves que inculpen els encausats”. Finalment, subratlla de la mateixa manera que la fiscalia “la seva falta de participació material en la fabricació i tinença d’explosius”.

Per fixar la fiança, els magistrats han tingut en compte "la naturalesa del delicte, els recursos econòmics i les circumstàncies personals" dels tres investigats. La sala encara ha de resoldre el recurs d'apel·lació del quart CDR, Alexis Codina, per a qui la Fiscalia manté la petició de presó incondicional.