El president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín han entrat aquest dimarts a la tarda al Parlament Europeu a Brussel·les, segons ha pogut saber El Nacional. Els dos eurodiputats electes han accedit a les instal·lacions passades les 3 de la tarda i s'han reunit amb altres membres de la cambra.

President i conseller han entrat convidats per l'eurodiputat Ramon Tremosa "com a ciutadans europeus lliures que són", segons fonts properes, així que no ha estat necessari obtenir les acreditacions oficials, l'entrega de les quals es va aturar fins que no haguéssin jurat la Constitució a Madrid.

L'objectiu d'aquesta visita era mantenir reunions bilaterals amb eurodiputats ja coneguts i establir contactes amb altres de nous, tal com fan tots els membres durante aquests dies previs a la constitució oficial de la cambra prevista pel proper 2 de juliol. Puigdemont i Comín volien dur terme aquestes trobades la setmana passada, però la cambra els va impedir entrar i acreditar-se.

L'assessor de Puigdemont, Aleix Clarió, ha fet pública una imatge on es pot veure el president juntament amb Comín, Tremosa i l'eurodiputat i exministre d'Exteriors eslovè Ivo Vajgl a la cafeteria de la cambra. També s'han vist amb el vicepresident liberal txec Pavel Telička o amb l'eurodiputat irlandès Matt Carthy. Després reunir-se amb membres de diversos grups, Puigdemont, Comín i Tremosa han comparegut davant dels mitjans de comunicació.

"No som mers convidats"

Puigdemont ha recordat que des de les eleccions "no som mers convidats, som membres d'aquesta cambra" i "exigíem que se'ns tractés igual que a la resta de membres". En aquest sentit, ha lamentat que la setmana passada "no va ser així", sinó que se'ls va "discriminar". 

Puigdemont ha denunciat que el "bloqueig del que vam ser víctimes" va impedir-los dur a terme tasques "escencials per la feina d'eurodiputats", com la participació en reunions sobre comissions o grups parlamentaris. "Tenim algunes portes obertes", ha avançat Puigdemont sobre els contactes amb grups però ha emplaçat als propers dies per conèixer més detalls.

Versions contradictòries

El Parlament Europeu va impedir la seva entrada el dimecres passat quan van acudir-hi amb la intenció de recollir l'acreditació d'eurodiputats, després d'aconseguir dos escons a les eleccions europees. El portaveu de l’Eurocambra, Jaume Duch, assegurava aquest matí que no es va vetar l'entrada als eurodiputats, sinó que, segons ha matisat, no se'ls va permetre "acreditar-se".

Posteriorment, però, Aleix Sarri, coordinador d'Afers Internacionals del president Quim Torra, ha desmentit la versió de la cambra i ha assegurat que funcionaris amb rang del Parlament Europeu van impedir l'entrada com a eurodiputats electes a Puigdemont i Comín "a la porta mateix".