El Parlament Europeu s'ha immergit en el caos aquest inici de legislatura. Si ahir va acceptar l'acreditació d'eurodiputats de l'Estat espanyol, amb l'única excepció de Carles Puigdemont i Toni Comín, avui s'ha fet enrere i ha suspès totes les acreditacions temporals que ahir va permetre.

La decisió ha estat presa pel president del legislatiu comunitari, Antonio Tajani, després d'una petició que van fer ahir PSOE, PP i Cs en aquest sentit. El fet que una majoria d'eurodiputats es poguessin acreditar sense necessitat de fer el tràmit davant la JEC de prometre la Constitució espanyola posava en entredit l'argumentari de l'Estat contra Puigdemont.

Tajani ha enviat una carta al PSOE, PP i Cs on lamenta que la pràctica habitual de l'acreditació temporal "pugui causar inconveniències polítiques a Espanya", i la suspèn per "evitar qualsevol possible interferència en un procediment nacional". "He donat instruccions al secretari general perquè suspengui l'acreditació de tots els membres espanyols entrants fins que el Parlament rebi una notificació oficial de les autoritats espanyoles", afegeix.

El corresponsal del diari francès Libération, Jean Quatremer, considerat referent en informació de la UE, ha manifestat que el Parlament europeu ha caigut en el ridícul. "Aquí s'arriba al súmmum del ridícul. I tot plegat per no lliurar l'acreditació provisional als diputats europeus independentistes catalans", ha manifestat.

També el cap d'internacional del diari belga Le Soir, Jureck Kuczkiewicz, ha atribuït al desconcert a la discriminació creada amb Puigdemont i Comín, i ha advertit que ara han acabat discriminant tots els eurodiputats de l'Estat espanyol, en comparació amb els dels altres països.

"Denegació a Puigdemont i Comín per part de l'Europarlament: en resposta a la petició de González Pons i altres, Tajani ha suspès totes les acreditacions temporals d'eurodiputats espanyols!", ha indicat. "És rocambolesc! Perquè ara la discriminació ja no és entre els 2 catalans i els altres nous eurodiputats espanyols: és entre tots els nous diputats espanyols i els dels altres països, que ja poden treballar amb la seva acreditació personal", ha apuntat.

Alguns eurodiputats espanyols van fer gala ahir de la seva acreditació provisional, obtinguda sense necessitat de prometre la Constitució a Madrid.