El portaveu de l’Eurocambra, Jaume Duch, ha assegurat aquest dimarts a Barcelona que "en cap moment es va impedir a ningú entrar" a la Cambra, en referència a Carles Puigdemont i Toni Comín, sinó que, segons ha matisat, no se'ls va permetre "acreditar-se", tot i que el 29 de maig es va difondre que als dos eurodiputats electes no se’ls va permetre accedir al Parlament Europeu, precisament amb el propòsit de gestionar la seva acreditació com a europarlamentaris.

Així mateix, en un esmorzar al CIDOB, Duch ha assegurat que la decisió sobre si els eurodiputats electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín podran assumir els seus càrrecs o no "no depèn del Parlament Europeu", sinó que aquesta qüestió "es juga a Madrid" i ha advertit que "no hi ha marc europeu" per resoldre-ho, ja que l'Eurocambra no té una llei electoral pròpia. "Tot el que passi abans del 2 de juliol no es juga a Brussel·les o a Estrasburg, sinó que es juga a Madrid", ha insistit Duch.

Acreditacions

El portaveu de la institució europea ha evitat pronunciar-se sobre la decisió de suspendre les acreditacions temporals als eurodiputats de l'Estat o sobre si el cas podria acabar als tribunals europeus. Duch tampoc ha volgut entrar a valorar, en concret, què passaria si no es permetés a Junqueras sortir de la presó per agafar l'acta. Un informe recent dels serveis legals de la mateixa Cambra apuntava que, en cas d'electes detinguts o empresonats, la justícia espanyola els podia donar permís per recollir l'acta de diputats.

"No entraré en informes, o tribunals de justícia, o qui pot fer què, perquè no depèn del Parlament Europeu i no hi ha posició que jo pugui expressar", s'ha limitat a dir. Des de l'Eurocambra, per tant, esperen només la llista oficial que enviarà l'Estat espanyol amb els eurodiputats definitius, i eviten entrar a valorar si es descarten o no noms com els de Puigdemont, Comín o Junqueras. "Amb unes altres circumstàncies i amb una altra legislació, i amb un Parlament Europeu amb una llei electoral pròpia, això potser hagués funcionat d'una altra manera, però no estem en aquesta situació", ha dit Duch.

Segons el portaveu de la Cambra, el proper ple, que es constituirà a partir del 2 de juliol a Estrasburg, haurà de decidir "si vol reaccionar" o no al cas dels eurodiputats electes independentistes.

Desmentiment

Aleix Sarri, coordinador d'Afers Internacionals del president Quim Torra, ha desmentit però les declaracions de Jaume Duch i ha assegurat que funcionaris amb rang del Parlament Europeu van impedir l'entrada com a eurodiputats electes a Carles Puigdemont i Toni Comín "a la porta mateix". Sarri ha denunciat la violació dels drets dels eurodiputats electes.