El president Carles Puigdemont ha arribat aquest matí a L’Alguer per poder comparèixer demà davant del Tribunal d’Apel·lacions de Sàsser a la vista sobre l’euroordre del Suprem contra ell. Ha viatjat acompanyat de l’eurodiputat Toni Comín en un vol directe des de Brussel·les que ha aterrat poc abans dea les nou del matí. L'eurodiputada Clara Ponsatí es troba ja a Sardenya per acompanyar el president dilluns.

A diferència del que va passar el passat 24 de setembre, avui tant el polític català com Comín, també exiliat a Bèlgica i sobre el qual també hi ha ordre detenció, han pogut accedir a l’aeroport sense problemes amb la resta del passatge.

 

El passat 24 de setembre, quan Puigdemont va baixar de l’avió es va trobar amb policies italians que l’esperaven, el van identificar per detenir-lo. La decisió de la jutgessa de Sàsser de deixar-lo en llibertat i sense mesures cautelars mentre decideix sobre l’euroordre -que segons el TGUE està suspesa-, ha fet que les autoritats italianes hagin demanat al govern espanyol que posés un flag a les euroordres que Llarena havia emès contra els eurodiputats independentistes exiliats. Això invalida la possiblitat que siguin detinguts si entren a Itàlia. El flag és un mecanisme informàtic que transforma l'euroordre de detenció, emesa pel jutge instructor Pablo Llarena, en una simple ordre per esbrinar el domicili i parador de la personas afectadas.

Els tres eurodiputats a L'Alguer

Comín i Ponsatí acompanyaran Puigdemont dilluns en la seva declaració davant del Tribunal d'Apel·lació. La decisió que els dos eurodiputats viatgessin amb el president a Itàlia es va prendre abans que les autoritats italianes demanessin el flag per a l'euroordre en el seu territori, i constitueix un clar gest de desafiament dels exiliats davant la persecució judicial de Llarena.

Puigdemont ha també arribat acompanyats del senador Jami Matamala. A l'aeroport els esperaven el director de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay, i el responsable de la seva defensa, Gonzalo Boye.

Puigdemont Boye L'Alguer / Marta Lasalas

Puigdemont i Boye conversen a l'arribada a l'Alguer del president / Marta Lasalas

L'arribada de Puigdemont, tot i que no havia estat prèviament anunciada, ha provocat expectació al petit i tranquil l'aeroport de L'Alguer. La presència de les càmeres ha agafat per sorpresa els passatgers que anaven accedint a la terminal de l'aeroport sard procedents de Brussel.les.

També acompanyaran dilluns Puigdemont a la vista davant del Tribunal d’Apel·lacions les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i Justícia, Lourdes Ciuró, així com la portaveu adjunta del grup parlamentari d’ERC, Meritxell Serret, que també va passar marxar a l’exili després del referèndum de l’1-O.

Vox, també a Sàsser

Això no obstant, a Sàsser no hi haurà només polítics independentistes. Vox ja ha anunciat que serà dilluns davant del Tribunal d’Apel·lacions.

La responsable jurídica del partit ultra, es desplaçarà a Sardenya per ser present dilluns i deixar clara quina és la postura del seu partit. A més, Vox ha demanat personar-se en el cas i ha delegat la seva representació en un advocat d’un estudi jurídic de Roma.

 

A la imatge principal, el president Carles Puigdemont a l'aeroport de l'Alguer amb l'advocat Gonzalo Boye i el director de la seva oficina, Josep Lluís Alay. Darrere, Toni Comín / Marta Lasalas