La detenció de Carles Puigdemont a l'Alguer i la seva posada en llibertat l'endemà ha estat un nou revés a la persecució del jutge instructor Pablo Llarena contra els polítics independentistes exiliats. Però la patinada de Llarena a Itàlia amenaça de fer-se encara més sorollosa. Els també eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín, igualment perseguits per les euroordres, tenen intenció d'acompanyar el president dilluns, quan acudeixi a la vista programa al Tribunal d'Apel·lacions de Sàsser.

Aquesta és la voluntat dels dos eurodiputats independentistes, que com Puigdemont viuen exiliats a Bèlgica i van veure també com el Parlament Europeu els aixecava la immunitat a petició del jutge Llarena.

Itàlia no detindrà els eurodiputats

Això no obstant, Ponsatí i Comín no es trobaran en la situació que va haver de patir Puigdemont quan va ser detingut per la policia italiana el passat 24 de setembre tan bon punt va aterrar a l'Alguer procedent de Brussel·les

Després que la jutgessa de Sàsser va decidir deixar en llibertat sense mesures cautelars a Puigdemont dissabte passat i el citava per a una vista aquest dilluns, les autoritats italianes van demanar al govern espanyol que posés un flag a la resta d'euroordres que Llarena havia emès contra els eurodiputats independentistes exiliats.

El flag és un mecanisme informàtic que transforma l'euroordre de detenció en una simple ordre per esbrinar el domicili i parador de la persona afectada. 

Viatge ja previst

Tot i que aquest canvi de la situació de l'euroordre, que ha avançat Vilaweb, comporta que Comín i Ponsatí no seran detinguts a Itàlia, la decisió d'acudir a Sàsser és prèvia a aquest canvi en la seva situació. Fonts del seu entorn asseguren que el viatge ja estat previst des de la setmana passada.

Puigdemont haurà de comparèixer dilluns davant la Cort d'Apel·lació de Sàsser perquè la jutgessa decideixi si l'euroordre segueix o no vigent, després que el TGUE havia argumentat, a partir de la informació de les autoritats espanyoles, que havia quedat en suspens mentre el tribunal de Luxemburg decidia sobre les qüestions prejudicials de Llarena davant la negativa de Bèlgica a lliurar el conseller Lluís Puig.

Els tres eurodiputats catalans tenen suspesa la seva immunitat des del mes de març quan el Parlament Europeu va acceptar el suplicatori del Suprem. Tot i que en un primer moment el Tribunal General de la UE els va tornar la immunitat com a mesura cautelar mentre decidia sobre el recurs que van presentar contra aquesta decisió, a finals de juliol els hi va tornar a aixecar amb l'argument que no hi havia risc imminent de detenció.

Aquest divendres la defensa de Puigdemont ha demanat al TGUE que els torni la immunitat de manera provisional per evitar la detenció. El TGUE ha donat al Parlament Europeu quinze dies perquè es pronunciï al respecte.

 

A la imatge principal, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí al Parlament Europeu / Efe