L'abril de 2018 el Parlament de Catalunya va constituir la comissió d'investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils. El grup estava presidit per l'alcalde de Ripoll i diputat de JxCat Jordi Munell. La comissió la van impulsar ERC, Junts per Catalunya i la CUP i un dels seus objectius era aclarir quin vincle hi havia entre l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, i el CNI. Aquesta comissió va ser bloquejada pel PP, Cs i el PSOE al Congrés dels Diputats. 

Els polítics independentistes estan carregant contra el govern espanyol ja que avui el diari Público ha assegurat que el cervell del grup gihadista que el 17 d'agost de 2017 va atemptar a la Rambla de Barcelona i a Cambrils, Abdelbaki es Sattyva ser confident del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) fins al moment de l'atac que va assassinar 15 persones

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha recordat el bloqueig socialista a la comissió en una piulada: 

"Recordo que els partits del 155 es van posar d'acord a bloquejar la investigació parlamentària", escriu Puigdemont en un tuit al mateix temps que acusa el PSOE de "tapar l'escàndol". El president a l'exili urgeix explicacions "sobretot pel respecte a les víctimes".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, també demana "explicacions al govern espanyol i que s'assumeixin les més altes responsabilitats". En la mateixa línia, titlla d'"intolerable" el "silenci imposat pels partits del 155" que van bloquejar la comissió.

El conseller Quim Forn també hi ha volgut dir la seva des de Lledoners: "Cal exigir una investigació a fons, depurar responsabilitats polítiques, i també en els mitjans de comunicació que difonien les tesis del ministeri del Interior sense contrastar".

El vicepresident Pere Aragonès ha qualificat la notícia de "molt preocupant":